Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy mechatroniky a automatizace (KTE / ZMEAU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTE / ZMEAU - Základy mechatroniky a automatizace, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V přednáškách je kladen důraz na: - základy výkonové elektroniky a elektrických pohonů, výkonová část elektrického pohonu, struktury elektrických pohonů s polovodičovými měniči, - základy automatického řízení elektrických pohonů, strukturní schémata řízení, - rozbor a popis jednotlivých částí mechatronického řetězce, řízená mechanická soustava, snímání chování procesu, úprava záznamu a snímaných veličin, - strukturní schémata v praxi nejčastěji používaných elektomechanických systémů (motor, polovodičový měnič, poháněná soustava, regulátory, čidla), - automatizace ovládacích a regulačních obvodů, regulátory, nelineární regulace, - diskrétní systémy řízení, stabilita regulačních obvodů, - základní součástky a přístroje automatizační techniky. Pro oblast cvičení jsou zvoleny tyto oblasti: - přístroje a zařízení pro sběr, měření, záznam a zpracování snímaných veličin - měřicí ústředna - PC; - akční členy pro ovládání mechanické soustavy - elektrické, pneumatické, hydraulické a mechanické pohony, piezoelektrické aktuátory, způsoby jejich řízení; -řešení pohybů jednotek mechanických soustav, - základy teorie a návrhu logických systémů, - algebra blokových schémat, - modelování regulačních obvodů.

Literatura

Zeman, K. Automatická regulace elektrických pohonů. VŠSE. Zehula, K. Čidla robotů. Praha : SNTL, 1990. Roubíček, O. Elektrické lineární pohony a mechatronika. Praha : BEN. Čermák, T. Elektrické pohony. Ostrava : VŠB, 1982. Neborák, I. a Vrána, V. Elektrické pohony - návody do laboratorních cvičení. Ostrava : VŠB, 1987. Brandštetter, P. a kol. Elektrické pohony - příklady návrhu logického řízení a simulace. Ostrava : VŠB, 1989. Neborák, I. a Vrána, V. Elektrické pohony - sbírka řešených příkladů. Ostrava : VŠB, 1990. Chvála, B., Matička, R., Talácko, J. Průmyslové roboty a manipulátory. Praha : SNTL, 1990. Balátě, J., Švarc, I. Sbírka řešených příkladů z automatizace. Praha : SNTL, 1975. Švarc, I. Základy automatizace a regulace. Brno : VUT, 1992. Gvozdjak, L. a kol. Základy kybernetiky. Bratislava : Alfa, 1990.

Požadavky

Podmínky pro udělení zápočtu:- účast ve cvičeních- semestrální práce na zvolené téma

Garant

doc. Ing. Čestmír Serafín, Dr.

Vyučující

doc. Ing. Čestmír Serafín, Dr.doc. Ing. Čestmír Serafín, Dr.