Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy programování (KTE / ZPRO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTE / ZPRO - Základy programování, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah předmětu: - Úvod do algoritmizace. Pojem funkce a procedury , syntaxe jazyka. (Sub, Function, Dim, End, Private). - Popis prostředí jazyka VB - práce s prostředím programu, nástrojové lišty a práce s programem. - Seznámení s vývojovým prostředím VB - (Form, Command, End, Beep) vytvoření aplikace "Můj první program". - Vývojové prostředí VB - (Line, Text, Form, Command, Unload, Show, Label) vytvoření aplikace "Rovnováha na páce". - Vývojové prostředí VB - (OptionButton, If..Then, Booleovské operátory, Label) vytvoření aplikace "Dotazník". - Práce s ovládacími prvky VB -(Combo, AddItem, Frame, Label, Caption, EXE) vytvoření aplikace "Počítání". - Práce se soubory ve VB - (Drive, Dir, File, MsgBox, LoadPicture, &, \, " ) vytvoření aplikace "Prohlížeč obrázků". - Práce s proměnnými ve VB - (MouseMove, MouseDown, Click, Nabídka, Dim, Public) vytvoření aplikace "Kreslení". - Práce s multimédii ve VB - (Dir, Drive, File, AddItem, MediaPlayer) vytvoření aplikace "Přehrávač". - Práce s řetězci ve VB - (String, Label, Replace, Split, Len, Frame) vytvoření aplikace "Průměry známek". - Práce s databázemi ve VB - (Data, FlexGrid, RecordSource, Database, Table) vytvoření aplikace "Knihovna". - Práce s uživatelsky definovanými datovými typy - (RichTextBox, Ole, Datový typ) vytvoření aplikace "Komplexní čísla".

Literatura

Craig, J. a Webb, J. Microsoft Visual Basic 5.0. Praha : Computer Press, 1997. ISBN 80-7226-029-4.Socha, J. Naučte se programovat ve Visual Basicu. Praha : Grada, 1994. ISBN 80-85623-70-6.Klement, M. Základy programování v jazyce Visual Basic. Olomouc : VUP, 2002. ISBN 80-244-0472-9.Kocich, P. 100 1 tipů a triků pro Visual Basic. Praha : Computer Press, 2000. ISBN 80-7226-368-4.Příručka. Referenční příručka k programu Visual Basic 6.0.2000. 2001.

Požadavky

Požadavky pro udělení zápočtu:1) Účast na cvičení (min. 90 %).2) Písemná práce.Požadavky pro udělení zkoušky:1) Absolvování praktického testu.2) Absolvování ústního pohovoru.Přehled požadavků ke zkoušce:1) Algoritmizace.- základní pojmy,- typy programů a jejich použití,- pojem funkce a procedury.2) Klíčová slova.- příkazy jednoduché,- příkazy cyklické,- handlery událostí. 3) Syntaxe příkazů.- datové typy a jejich použití,- syntaxe jednoduchých příkazů,- syntaxe složených a cyklických příkazů. 4) Definice proměnných.- pojem proměnná,- deklarace proměnné na úrovni formuláře a na úrovni modulu,- deklarace pole.5) Popis prostředí jazyka Visual Basic.- základní nabídka,- rozvržení pracovní plochy a popis jednotlivých částí,- způsoby rozvržení zobrazení.6) Vytvoření nového projektu.- volba rozhraní,- vytvoření základního formuláře,- vkládání objektů,- přiřazení příkazů objektům.7) Uložení a archivace projektů.- uložení projektu včetně funkčních komponent,- vytvoření spustitelného souboru EXE,- vytvoření instalační sady.8) Zásady navrhování aplikací.- rozložení aplikace,- použití funkčních celků aplikace,- použití API funkcí.Návrh Okruhů pro Bakalářskou zkoušku:1) Základy algoritmizace v jazyce Visual Basic. Struktura jazyka Visual Basic. Vývojové prostředí Visual Basic. Součásti projektu v jazyce Visual Basic (dále jen VB).2) Procedury a funkce VB. Deklarace procedur a funkcí, součásti těchto deklarací. Volání procedur a funkcí, předávání parametrů. Události.3) Proměnné jazyka VB. Datové typy a jejich deklarace. Deklarace proměnných a jejich odkazování. Konstanty. Rozhodovací struktury, cykly a jejich syntaxe a použití.4) Ovládací prvky a jejich vlastnosti. Ovládací prvky pro práci s textem. Ovládací prvky pro práci s grafikou, Ovládací prvky pro práci se soubory a databázemi.5) Funkce pro obsluhu ovládacích prvků. Funkce pro práci s textem. Funkce pro práci s grafikou, Funkce pro práci se soubory a databázemi.

Garant

PhDr. Jan Lavrinčík, DiS.

Vyučující

PhDr. Jan Lavrinčík, DiS.PhDr. Jan Lavrinčík, DiS.