Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právní dějiny českých zemí 2 (KTP / ČPD2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTP / ČPD2 - Právní dějiny českých zemí 2, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Vznik moderního státu, situace na Moravě a v Čechách v době tzv. předbřeznové2. Vytváření základů občanského státu, rok 1848, revoluce shora a zdola, vznik moderních národů, občanských svobod, politický systém3. Rozvinutý občanský stát, moderní ústavnost, rakousko-uherské vyrovnání, advokacie a notářství4. Rozvinutý občanský stát II., dělba světa a imperialismus, vývoj veřejného a soukromého práva, formování čs. zahraničního odboje, první světová válka5. Vznik I. Československé republiky, boj o charakter státu, sociální legislativa6. Československá republika, Ústavní listina z roku 1920, stabilizace, právní dualismus7. Krize I. ČSR, II. ČSR, legislativa, mnichovský diktát8. Československá zahraniční státní reprezentace, Protektorát Čechy a Morava, dekretální pravomoc prezidenta, protektorátní právo9. I. Slovenská republika, vznik, ústava, legislativa, SNP10. Vznik III. Československé republiky, Košický vládní program, Národní fronta, poválečná legislativa, socializace výrobních prostředků, mezinárodní vztahy11. Převzetí moci KSČ, faktické a právní předpoklady, principy socialistického práva v legislativě, právnická dvouletka12. Budování socialismu v Československu, socialistická ústava 1960, legislativa, společenská krize 1968, vstup spojeneckých vojsk Varšavské smlouvy do Československa.13. Normalizace Československa a krize vztahů nomenklatury a občanské společnosti, federalizace Československa, normalizační legislativa, změny ve správě a soudnictví14. Krize nomenklatury a socialistického státu, reální socialismus, opoziční skupiny, legislativa15. Konec III. republiky v listopadu 1989, politický převrat, polistopadová legislativaTémata seminářů:Stát a rok 1948Vznik I. Československé republikyÚstava I. ČSRMnichovský diktát, Protektorát, zahraniční reprezentaceDekrety prezidenta BenešeRok 1968Rok 1989

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti a dovednosti potřebné ke správnému pochopení základních trendů vývoje českého právního řádu.

Literatura

Baxa, B. Dějiny práva na území republiky československé. Čs. akademický spolek Právník, Brno, 1935. Malý, K. a kol. Dějiny státu a práva v českých zemích. Linde, Praha, 1999. Adamová, K. Pojem Koruna česká. ZČU, Plzeň, 1995. Čáda, F. Povšechné právní dějiny československé. Čs. akademický spolek Právník, Brno, 1947. Bílý, J. Právní dějiny na území České republiky. Linde, Praha, 2003. ISBN 8072014293.

Požadavky

Pro ukončení předmětu je nezbytná aktivní účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a úspěšné zvládnutí zkoušky.

Garant

doc. JUDr. Jiří Bílý, Ph.D.

Vyučující

doc. JUDr. Jiří Bílý, Ph.D.