Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Církevní a konfesní právo (KTP / NCKP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTP / NCKP - Církevní a konfesní právo, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:Úvod do předmětu, metodika, židovské kořeny církevního práva, křesťanství, církev a církve, historie kanonistiky, křesťanské církve v ČR, současně platné sbírky církevního práva katolické církveHistorické podoby vztahu mezi státem a církvemi - monismus a dualismus v politicko-náboženské oblasti, byzantský cézaropapismus, germánský cézaropapismus, papocézarismus (papalismus), protestantský a katolický jurisdikcionalismus, státní náboženstvíSystémy odluky církve a státu, systém koordinace, totalitní režimy, zásady II. vatikánského koncilu (1962-1965) pro vztah mezi církvemi a státem a jejich uplatňováníPrávní reprezentace světové katolické církve, mezinárodně-právní postavení Apoštolského stolce, postavení státu Vatikánské město, aktivní papežská legace, úvod do konkordátního právaČeské (resp. československé) konfesní právo od 17. stol. do konce 2. světové války, Modus vivendi s Apoštolským stolcem z r. 1927/28České (resp. československé) konfesní právo po 2. světové válce, současná vnitrostátní úprava, návrh smlouvy s Apoštolským stolcem z r. 2002Dělení katolické církve na obřady, obecné normy - specifika církevního právaPersonální právo - příslušnost k církvi, klerici, laici, sdružení věřících, řeholníci, řízení katolické církve západního obřaduNejdůležitější témata svátostné discipliny katolické církve (křest a biřmování, svátost smíření, pomazání nemocných, svátost svěcení)Majetkové právo; trestní právo (1. část)Trestní právo (2. část), procesní právoPrávní řád Českobratrské církve evangelické, především struktura řízeníPrávní řád Církve československé husitské, především struktura řízení

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají základní znalosti o právním systému největších církví v České republice a o jejich právním působení ve vnitrostátním a mezinárodním právu, se zaměřením na katolickou církev.

Literatura

Kodex kanonického práva. Úřední znění textu a překlad do češtiny. Zvon, Praha, 1994. Tretera, Jiří Rajmund. Konfesní právo a církevní právo. Praha: Jan Krigl, 1997. ISBN 80-902045-2-X.Tretera, Jiří Rajmund. Stát a církve v České republice. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2002. ISBN 80-7192-707-4.Hrdina, A. Kanonické právo. Eurolex Bohemia, Praha, 2002. Hrdina, A. I. Náboženská svoboda v právu České republiky. 265 s. Eurolex Bohemia, Praha, 2004. Robbers, G. Stát a církev v zemích EU. 367 s. Academia, Praha, 2002. Robbers, G. State and church in the European Union. 589 s. Nomos, Baden-Baden, 2005. Hrdina, A. Texty ke studiu kanonického práva.

Požadavky

Pro získání kolokvia je nutné vykonání ústního pohovoru se skupinou studentů na jedno z předem zadaných témat, nebo napsat seminární práci.

Garant

ICLic. Jiří Dvořáček, ICODr.

Vyučující

ICLic. Jiří Dvořáček, ICODr.