Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mimoevropské právní dějiny (KTP / NMPD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTP / NMPD - Mimoevropské právní dějiny, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Několik myšlenek a úvah o předmětu a jeho poslání. Dějiny státu a práva starého Egypta a Mezopotámie.2. Dějiny státu a práva Persie. Stát a právo u Chetitů.3. Dějiny státu a práva Číny a Indie.4. Vznik islámu. Dějiny státního zřízení Arabského chalífátu. Prameny islámského práva. Islámské právní školy.5. Stát a právo seldžuckého a osmanského Turecka.6. Vybrané kapitoly z dějin státu a práva v Arménii, Gruzii a Ázerbájdžánu.7. Rané státní útvary na území Latinské Ameriky. Španělská a portugalská koloniální správa v Latinské Americe.8. Koloniální národně osvobozenecká revoluce v Americe v 19. století.9. Filipíny - vývoj od kmenového zřízení k samostatnému státu.10. Formy francouzské nadvlády v zemích Maghribu v 19. a 20. století.11. Japonský fašismus.12. Vznik samostatných států v Africe a Asii po 2. světové válce.

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti potřebné k ovládnutí této problematiky.

Literatura

Balík, S., Balík, S. ml. Právní dějiny mimoevropských zemí. Aleš Čeněk, Plzeň, 2006. Tomášek, M. Dějiny čínského práva. Academia, Praha, 2004. Tomášek, M. Přehled dějin japonského práva. PF UK, Praha, 2007. Tureček, J. a kol. Světové dějiny státu a práva ve starověku. Praha, 1963.

Požadavky

Pro ukončení předmětu je nezbytná aktivní účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a úspěšné zvládnutí zkoušky.

Garant

JUDr. PhDr. Stanislav Balík

Vyučující

JUDr. PhDr. Stanislav Balík