Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Manželství a výchova v církevním právu (KTP / NMVCP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTP / NMVCP - Manželství a výchova v církevním právu, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:Úvod do právní úpravy oblasti manželství a výchovy; chápání manželství, vývoj pojímání cílů manželství, teorie vzniku manželství, druhy manželstvíPříprava na manželství, forma uzavření manželství a její vady, posňatkové řízeníZákazy manželství, překážky platného uzavření manželstvíManželský souhlas a jeho vadyZplatnění manželství, odloučení manželů při zachování manželského svazkuProhlášení neplatnosti manželstvíZánik manželstvíPrávní postavení dětí a rodičů, katolická výchovaKatecheze a misie, církevní školyOtázky manželství a rodiny ve smlouvách mezi státy a Apoštolským stolcem (přehled)Otázky manželství a rodiny v Základnej zmluve medzi Svätou stolicou a Slovenskou republikou z r. 2000, v Zmluve medzi Slovenskou republikou a registrovanými cirkvami a náboženskými spoločnosťami z r. 2002, v Zmluve medzi Slovenskou republikou a Svätou stolicou o katolíckej výchove a vzdelávaní z r. 2004, v Dohode medzi Slovenskou republikou a registrovanými cirkvami a náboženskými spoločnosťami o náboženskej výchove a vzdelávaní z r. 2004, v zák. č. 3/2002 Sb. ve znění pozdějších předpisů a v návrhu Smlouvy mezi Českou republikou a Svatým stolcem o úpravě vzájemných vztahů z r. 2002 (dosud neratifikováno)

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají základní znalosti o v oblasti manželského práva katolické církve.

Literatura

Duda, Ján. Katolícke manželské právo. Spiš: Spišská kapitula, 1996. ISBN 80-7142-041-7.Kodex kanonického práva. Úřední znění textu a překlad do češtiny. Zvon, Praha, 1994. Tretera, Jiří Rajmund. Konfesní právo a církevní právo. Praha: Jan Krigl, 1997. ISBN 80-902045-2-X.Němec, Damián. Manželské právo katolické církve s ohledem na platné české právo. Praha - Kostelní Vydří: Krystal OP - Karmelitánské nakladatelství, 2006. ISBN 80-85929-83-X.Hrdina, A. Kanonické právo. Eurolex Bohemia, Praha, 2002. Hrdina, A. I. Náboženská svoboda v právu České republiky. 265 s. Eurolex Bohemia, Praha, 2004. Robbers, G. Stát a církev v zemích EU. 367 s. Academia, Praha, 2002. Tretera, Jiří Rajmund. Stát a církve v České republice. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2002. ISBN 80-7192-707-4.Robbers, G. State and church in the European Union. 589 s. Nomos, Baden-Baden, 2005.

Požadavky

Pro získání kolokvia je nutné vykonání ústního pohovoru se skupině studentů na jedno z předem zadaných témat nebo napsat seminární práci.

Garant

ICLic. Jiří Dvořáček, ICODr.

Vyučující

ICLic. Jiří Dvořáček, ICODr.