Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právní dějiny českých zemí (KTP / NPDČZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTP / NPDČZ - Právní dějiny českých zemí, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Konstituování právních dějin jako vědního oboru, osvícenská právní věda, právní dějiny na české právnické fakultě2. Rozvoj českých právních dějin ve 20. století, historicko-právní škola, meziválečná právní historiografie, metodologické základy právní historie, kritika a typologie pramenů, interdisciplinární spolupráce.3. Corona Regni Bohemiae a proměny modelů vlády4. Právní partikularismus a charakter práva ve středověku a raném novověku5. Zemské a městské právo6. Vznik moderního práva a právní vývoj od osvícenství do 20. století7. Základy moderní organizace a správy 8. Formování národní identity a státoprávní požadavky 19. století9. Vznik Československa a státoprávní vývoj v době první republiky10. Rozpad demokracie a likvidace ústavnosti; nástroje komunistické diktatury11. Trestní právo12. Vztah státu a církveTémata seminářů:1. Nejstarší státní formy na našem území2. Corona Regni Bohemiae3. Zemské a městské právo 4. Formování národní identity5. Základy moderní organizace správy a soudnictví6. Státoprávní vývoj ČSR

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti potřebné ke správnému pochopení vývoje českého právního řádu.

Literatura

Bílý, J. Právní dějiny na území České republiky. Linde, Praha, 2003. ISBN 8072014293.Veselý, K. Dějiny českého státu vdokumentech. Praha, 1994. Janák, J., Hledíková, Z. Dějiny správy v českých zemích do roku 1945. Praha, 1989. Vaněček, V. Dějiny státu a práva v Československu do roku 1945. Praha, 1974. Jech, K., Kaplan, K. Dekrety prezidenta republiky 1940 - 1945. Dokumenty, díl. I. a II. Brno: Ústav pro soudobé dějiny AV ČR v nakladatelství Doplněk, 1995.

Požadavky

Nezbytná účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a absolvování písemné zkoušky.

Garant

doc. JUDr. Jiří Bílý, Ph.D.

Vyučující

doc. JUDr. Jiří Bílý, Ph.D.