Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prameny a recepce římského práva (KTP / NPRŘP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTP / NPRŘP - Prameny a recepce římského práva, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata seminářů:Zrod moderní české právní romanistikyPrameny římského práva a raná recepce římského práva v EvropěPražská univerzita a recepce římského práva v českých zemích ve středověku a raném novověku IPražská univerzita a recepce římského práva v českých zemích ve středověku a raném novověku IIŘímskoprávní dikce komentáře prvorepublikového občanského zákoníku

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti potřebné k pochopení naší právní kultury a procesu recepce římského práva v Evropě.

Literatura

Bartošek, M. Dějiny římského práva ve třech fázích jeho vývoje. Praha, Academia, 1995. Hattenhauer, H. Evropské dějiny práva. C. H. Beck, Praha, 1998. Urfus, V. Historické základy novodobého práva soukromého. C. H. Beck, Praha, 1994. Heyrovský, L. Římské právo. Bratislava, 1927. Kejř, J. Dějiny pražské právnické univerzity. Praha, 1995. Jireček, H. (ed.). Justiniana ciesaře Ustanovenie a Naučenie neb prvniech počátkuov práv městských knihy čtvery. Praha, 1867. Sedláček, J. - Rouček, F. a kol. Komenář k československému obecnému zákoníku občanskému a občanské právo platné na Slovensku a v Podkarpatské Rusi. I. - VI. Praha, 1935. Horna, R. Návrh zemského zřízení pro Krnovsko z r. 1673. Příspěvek k dějinám recepce římského práva v zemích českých. Praha, 1922. Jireček, J. (ed.). Práva městská království českého a markrabství moravského spolu s krátkou jich summou od M. Pavla Krystyana z Koldína. Praha, 1846. Krčmář, J. Základy Bartolovy a Baldovy teorie mezinárodního práva soukromého. Praha, 1910.

Požadavky

Pro získání kolokvia je nezbytná účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a diskuze nad otázkami probíranými v seminářích.

Garant

Mgr. Jana Janišová, Ph.D.