Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie práva 2 - vývoj právního myšlení (KTP / NTP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTP / NTP2 - Teorie práva 2 - vývoj právního myšlení, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:Kořeny evropského právního myšleníPrincipy a formy tvorby práva v antickém ŘíměPrávní myšlení středověkuRecepce antiky ve středověkuRenesance - reformaceTeoretické úvahy o právu a právním řádu v právních dílech českých humanistůOsvícenské nauky právníNěmecká historickoprávní školaPrávní pozitivismusRyzí nauka právníRenesance přirozenoprávních myšlenek ve 20. století

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti o podmínkách původu práva, o jeho podstatě, důvodech existence a fungování, a také jednotlivých přístupech k myšlení o právu od antiky až do 20. století.

Literatura

Kubů, L. a kol. Dějiny právní filozofie. UP, Olomouc, 2002. Boháčková, R. Dějiny právního myšlení ve starověku a středověku. MU, Brno, 1995. Weinberger, O. Filozofie, právo, morálka. Brno: MU v Brně, 1993. Urfus, V. Historické základy novodobého práva soukromého. C. H. Beck, Praha, 1994. Tomsa, B. Idea spravedlnosti a práva v řecké filosofii. Bratislava, 1923. Dworkin, R. Když se práva berou vážně. Praha, 2001. Holländer, P. Nástin filosofie práva: úvahy strukturální. Praha, 2000. Cicero, M. T. O povinnostech. Praha, 1970. Machalová, T. Úvod do právní filozofie. MU, Brno, 1998. Tomsa, B. Úvod do právní folosifie, díl I. Bratislava, 1923. Hobbes, T. Výbor z díla. Praha: Svoboda, 1988. Kubů, L., Komenda, A. Vybrané kapitoly z vývoje právního myšlení. UP, Olomouc, 1992. Weyr, F. Základy filosofie právní (nauka o poznávání právnickém). Praha, 1920. Boháčková, R. Základy konstrukce Kelsenovy ryzí nauky právní. Brno, 1995.

Požadavky

Pro získání zkoušky (v písemné formě) je nezbytné prokázat znalosti v rozsahu povinné literatury.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

JUDr. Petr Osina, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Petr Osina, Ph.D.