Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie práva 4 - právní filozofie (KTP / NTP4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTP / NTP4 - Teorie práva 4 - právní filozofie, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:Diskursivní teorie Roberta AlexyhoDiskursivní teorie Jürgena HabermaseEkonomická analýza právaRonald Dworkin a "soudcovská" teorie právaPrávní institucionalismus Oty WeinbergeraCritical Legal StudiesSoudobá marxistická kritika právního státuPrávní feminismusSoučasné teorie právního pozitivismuSoučasné přirozenoprávní myšleníPostmodernismus v právuVýzvy globalizaceTémata seminářů:Diskursivní teorie Roberta AlexyhoEkonomická analýza právaRonald Dworkin a "soudcovská" teorie právaPrávní institucionalismus Oty WeinbergeraCritical Legal StudiesPostmodernismus v právu

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti základních proudů soudobého právního myšlení, jejich chápání práva a hlavních argumentů.

Literatura

Holländer, P. Filosofie práva. A. Čeněk, Plzeň, 2006. Alexy, R. A Theory of Legal Argumentation: The Theory of Rational Discourse as Theory of Legal Justification. Oxford, 1989. Posner, R. Economic Analysis of Law. Aspen, 2002. Dworkin, R. Když se práva berou vážně. Praha, 2001. Collins, H. Marxism and Law. Clarendon Press, Oxford, 1982. Fuller, L. L. Morálka práva. Oikoymenh, Praha, 1998. Škop, M. Právo v postmoderní situaci. MU, Brno, 2008.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nezbytná účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a vypracování seminární práce.Pro získání zkoušky je nezbytné prokázat znalosti v rozsahu povinné literatury.

Garant

JUDr. Tomáš Sobek, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Tomáš Sobek, Ph.D.