Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy teorie práva (KTP / UDP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTP / UDP - Základy teorie práva, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:Právo jako filozofický pojemPozitivní právo, jeho struktura a základní pojmyPrameny právaPrávní norma a její strukturaDruhy a působnost právních noremPrávní vztahy a právní skutečnostiSubjekt, objekt a obsah právních vztahůAplikace právaInterpretace právaPrávní odpovědnostZákonnost a ústavnost, právní záruky zákonnostiPrávní stát a jeho principyVelké právní systémy - angloamerickýVelké právní systémy - mimoevropskéZáklady soukromého právaTémata seminářů:Pozitivní právo, jeho struktura a základní pojmyPrameny právaPrávní normyPrávní vztahyAplikace právaInterpretace práva

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti základních pojmů a kategorií pozitivního práva, které jsou nezbytné pro pochopení souvislostí právní úpravy veřejné správy v rámci právního řádu.

Literatura

Kubů, L., Hungr, P., Osina, P. Teorie práva. Linde, Praha, 2007. Harvánek, J. Teorie práva. Aleš Čeněk, Plzeň, 2008. Gerloch, A. Teorie práva. Aleš Čeněk, Plzeň, 2007. Boguszak, J., Čapek, J., Gerloch, A. Teorie práva. ASPI, Praha, 2004. Knapp, V. Teorie práva. 1. vyd. C. H. Beck, Praha, 1995.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nezbytná účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a úspěšné zvládnutí zápočtového testu.Pro získání zkoušky (v ústní formě) je nezbytné prokázat znalosti v rozsahu povinné literatury.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

JUDr. Petr Osina, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Petr Osina, Ph.D.