Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Žena v právu (KTP / ŽVP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTP / ŽVP - Žena v právu, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tématické okruhy:- prameny zemského a městského práva- historiografie- obecné aspekty právního postavení ženy v zemském a městském právu- právní způsobilost ženy- osobnostní práva ženy (čest)- problematika manželství- majetková práva ženy (nedíl, věno, vdovské věno, spolky, atd.)- dědická práva ženy, testamentární praxe- procesní postavení ženy a její procesní způsobilost (svědectví, soudní souboj, atd.)- problematika postavení nezletilých dětí a sirotků, poručenská správa- specifické delikty týkající se žen z oblasti trestního práva

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti potřebné k ovládnutí této problematiky.

Literatura

Sirovátka, T. Česká sociální politika na prahu 21. století. Efektivnost, selhávání, legitimita. Spisy Fakulty sociálních studií MU. MU, Brno, 2000. Bůžek, V., Král, P. Člověk českého raného novověku. Argo, Praha, 2007. Lenderová, M. a kol. Eva nejen v ráji. Žena v Čechách od středověku do 19. století. Praha: Karolinum, 2002. Dülmen van, R. Kultura a každodenní život v raném novověku (16. - 18. století) I. Argo, Praha, 1999. Goff Le, J. Středověký člověk a jeho svět. Praha: Vyšehrad, 1999. Ohlen, N. Umírání a smrt ve středověku. Praha: H a H, 2001. Horská, P. a kol. Zrod velkoměsta. Urbanizace českých zemí a Evropa. Praha - Litomyšl: Paseka, 2002. Lengyelová, Tünde. Žena a právo. Právne a spoločenské postavenie žien v minuilosti. Bratislava: Academic Electronic Press, 2004. Janáček, J. Ženy české renesance. Praha: Brána, 1996. Ennenová, E. Ženy ve středověku. Praha: Argo, 2001. ISBN 80-7203-369-7.

Požadavky

Aktivní účast v seminářích, popř. referát

Garant

Mgr. Jana Janišová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana Janišová, Ph.D.