Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Constitutional Aspects of European ... (KUP / AEM-A)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KUP / AEM-A - Constitutional Aspects of European ..., Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Ústavní základ členství v Evropské unii z komparativního pohledu - tzv. euročlánky v ústavách členských států, integrační klauzule, inkorporační klauzule.2. Změny Ústavy v souvislosti s členstvím v Evropské unii - návrhy ústavních změn, tzv. euronovela Ústavy.3. Interpretace tzv. euronovely Ústavy v judikatuře Ústavního soudu - výklad čl. 10a Ústavy.4. Vztah práva Evropské unie a ústavního práva členských států ze supranacionálního pohledu - analýza judikatury Soudního dvora.5. Vztah unijního a vnitrostátního práva z národní perspektivy - srovnání přístupu ústavních (nejvyšších) soudů členských států Evropské unie.6. Vztah práva Evropské unie a českého práva v judikatuře Ústavního soudu - vztah unijního práva a obyčejného práva, vztah unijního práva a ústavního práva, hranice přenosu pravomocí na Evropskou unii.7. Role Ústavního soudu a obecných soudů při aplikaci unijního práva.8. Relace mezi Ústavním soudem a Soudním dvorem Evropské unie - řízení o předběžných otázkách z perspektivy Ústavního soudu.9. Vliv evropské integrace a unijního práva na chápání a výklad vybraných ústavních institů.10. Suverenita České republiky a evropská integrace.11. Vztah Evropské unie a členských států v rámci širšího teoretického diskurzu - federalizmus a Evropská unie, teorie ústavního pluralizmu, "multilevel constitutionalism" a další.12. Vztah mezinárodního a vnitrostátního práva - perspektiva mezinárodního práva. Dodržování závazků z mezinárodního práva.13. Vztah mezinárodního a vnitrostátního práva - perspektiva vnitrostátního práva. Dodržování závazků z mezinárodního práva.14. Historický vývoj vztahu českého a mezinárodního práva.15. Euronovela Ústavy ČR - mezinárodní obyčej a vnitrostátní právo, smlouvy prezidentské, vládní a rezortní. Samovykonatelnost mezinárodních smluv.16. Postavení lidsko-právních mezinárodních smluv v českém právním řádu.17. Postavení smluv dle čl. 10a Ústavy ČR.18. Předběžná kontrola ústavnosti mezinárodních smluv.19. Vnitrostátní právo mezinárodních smluv.20. Vystupování státu v mezinárodních vztazích.21. Svrchovanost a svrchovaná rovnost států. Jurisdikční imunity států.

Získané způsobilosti

Doktorský studijní program

Literatura

Avbelj, M., Komárek, J. (eds). Constitutional Pluralism in the European Union and Beyond. Oxford, 2012. Walker, N., Shaw J, Tierney S. (eds). Europe´s Constitutional Mosaic. Oxford, 2011. Večeřa, M., Machalová, T. Evropeizace práva v právně teoretickém kontextu. Výklad základních pojmů. Brno, 2010. Šišková, N., Matochová, S. Evropské právo a české právo, jejich vzájemný poměr v judikatuře Ústavního soudu ČR. Praha, Linde, 2010. Schütze, R. From Dual to Cooperative Federalism. The Changing Structure of European Law. New York, 2009. Hamuľák, O. Integrující se Evropa a suverenita České republiky. Olomouc, 2013. Hamuľák, O. Právo Evropské unie v judikatuře Ústavního soudu České republiky. Praha, Leges, 2010. Ondřejková, J. Princip přednosti evropského práva v teorii a soudní praxi. Praha, 2012. Brownlie, I.:. Principles of Public International Law. Oxford, 2008. Adler-Nissen, R., Gammeltoft-Hansen, T. (eds):. Sovereignty Games Instrumentalizing State Sovereignty in Europe and Beyond. New York, 2008. De Búrca, G., Weiler J.(eds):. The Worlds of European Constitutionalism. New York, 2012. Bahýľová, L. a kol.:. Ústava České republiky. Komentář. Praha, 2010. Šimíček, V. a kol. Ústava České republiky: komentář. Praha, 2010. Pavlíček, V. a kol. Ústavní právo a státověda, II. díl. Ústavní právo České republiky. Praha, 2011.

Požadavky

Samostudium, publikační činnost v odborném tisku, konzultace s přednášejícím.

Garant

doc. JUDr. Michal Bartoň, Ph.D.