Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aktuální otázky lidských práv (KUP / NOLP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KUP / NOLP - Aktuální otázky lidských práv, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Nošení a vystavování náboženských symbolů2. Meze svobody projevu: střet svobody projevu a morálky, či náboženství3. Cílené sankce OSN a lidská práva4. Je zákaz mučení skutečně absolutní?5. Lidská práva a medicína: domácí porody, povinné očkování6. Lidská práva a medicína II: přístup k lékařské péči7. Lidská práva a medicína III: asistovaná reprodukce, náhradní mateřství8. Zákaz diskriminace na základě sexuální orientace, otázka adopcí9. Právo na rodinný život: péče o děti po rozchodu rodičů, odebírání dětí z péče rodičů

Získané způsobilosti

Na konci kurzu budou studenti detailně seznámeni s problematikou jednotlivých oblastí, budou umět efektivně pracovat s judikaturou a budou lépe chápat lidská práva v souvislostech.

Literatura

Kmec, J., Kosař, D., Kratochvíl, J., Bobek, M. Evropská úmluva o lidských právech. Komentář. 1. vydání. Praha : C. H. Beck, 2012. Moeckli, D., Shah, S., Sivakumaran, S. (ed.). International Human Rights Law. 2. vyd. Oxford, 2013. Harris, D. - O Boyle, M. - Warbrick, C. Law of the European Convention on Human Rights. 3rd edition. Oxford : Oxford University Press, 2014. Wagnerová, E., Šimíček, V., Langášek, T., Pospíšil, I. a kol. Listina základních práv a svobod: Komentář. Praha: Wolters Kluwer ČR, a.s., 2012.

Požadavky

Výukové metody předmětu (důraz na diskuzi) budou klást zvláštní nároky na aktivní účast studentů na semináři. Nezbytností bude rozsáhlá domácí příprava studentů na každý seminář, která bude zahrnovat studium především primárních pramenů (judikatura) a v menší míře sekundární literatury týkající se tématu. Vyžadována bude pasivní znalost angličtiny pro potřeby četby zahraničních textů a rozhodnutí mezinárodních, či cizích vnitrostátních soudů.

Garant

Mgr. Jan Kratochvíl, Ph.D.