Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do veřejného práva (KUP / NÚVP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KUP / NÚVP - Úvod do veřejného práva, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah:Stát - pojem, vznik, zánik, znaky státu, funkcePojem veřejného práva, právní dualismusStátní (veřejná) moc, legalita, legitimitaSubjekty veřejného práva (veřejnoprávní subjektivita), stát a jeho orgány, další subjekty veřejné moci a jejich orgány, pravomoc, působnostStátní území, státní hranice, suverenita státuObyvatelstvo, občanstvíFormy vládyDemokracie přímá a zastupitelská, volby a volební systémy, referendumParlamentarismus, moc zákonodárná, legislativní procesMoc výkonná, hlava státu, vláda a výkonné orgánySoudnictví, ústavní soudnictví a jeho modelyÚzemní organizace státu, unitární stát (autonomie, samospráva), federace (konfederace), mezinárodní sdružení s prvky federalismu, konfederace, povaha EUVztah mezinárodního a vnitrostátního práva

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají orientaci a znalosti týkající se fungování veřejné moci jak dovnitř (vnitřní organizace státu), tak navenek (mezinárodní vztahy).

Literatura

Klíma, K. Teorie veřejné moci (vládnutí). ASPI, Praha, 2004. Pavlíček, V. a kol. Ústavní právo a státověda, I. díl - Obecná státověda. Linde, Praha, 1998. Filip, J., Svatoň, J., Zimek, J. Základy státovědy, 3. vydání. MU Brno, 2005. Holländer, P. Základy všeobecné státovědy. 2. vydání. Aleš Čeněk, 2009.

Požadavky

Pro ukončení předmětu je nezbytná aktivní účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a úspěšné zvládnutí zkoušky.

Garant

doc. JUDr. Jiří Jirásek, CSc.

Vyučující

doc. JUDr. Michal Bartoň, Ph.D.doc. JUDr. Jiří Jirásek, CSc.