Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ústavní právo III. - Základní práva 2 (KUP / NZP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KUP / NZP2 - Ústavní právo III. - Základní práva 2, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah:Právo na život, důstojnostOsobní svoboda, nedotknutelnost osoby, obydlíPrávo na soukromí, ochrana cti, listovní tajemstvíVlastnické právoSvoboda pohybu a pobytuSvoboda projevu a umělecké tvorbyPrávo na informaceSvoboda sdružování - formy sdružovacího právaSvoboda shromažďování, petiční právoSvoboda svědomí, myšlení, svoboda vyznání, svoboda projevu náboženství a víryPrávo na přístup k voleným a jiným veřejným funkcímPrávo na spravedlivý procesPráva menšinHospodářská a sociální práva, specifika práv, soudní vynutitelnost

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají přehled o základním "case law" tvořeném jak Ústavním soudem ČR, tak mezinárodními soudy (zejména Evropským soudem pro lidská práva) týkajícím se jednotlivých lidských práv a svobod.

Literatura

Letsas, G. A Theory of Interpretation of the European Convention on Human Rights. Oxford University Press, 2007. Šišková, N. Dimenze ochrany lidských práv v EU. 2. vydání. Linde, Praha, 2008. Drzemczewski, A. Z. European Human Rights Convention in Domestic Law. Ofxorf University Press, 2004. Janis, M. W., Kay, R. S., Bradley, A. W. European Human Rights Law. Text and Materials. Third edition. Oxford University Press, 2008. Klíma, K. Komentář k Ústavě a Listině. Plzeň, 2005. Svák, J. Ochrana ĺudských práv (z pohĺadu judikatúry štrasburských orgánov ochrany práv). EuroKodex, Bratislava, 2006. Ovey, C., White, R. The European Convention on Human Rights, 4th ed. Oxford University Press, 2006. Dijk, P. Hoof, F., Rijn, A., Zwaak, L. Theory and Practice of the European Convention on Human Rights, 4th ed. Intersentia, Antwerpen - Oxford, 2006.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nezbytná účast na seminářích a plnění úkolů stanovených vedoucím semináře. Podmínkou pro účast na písemné zkoušce je získání zápočtu.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

doc. JUDr. Michal Bartoň, Ph.D.

Vyučující

doc. JUDr. Michal Bartoň, Ph.D.JUDr. Martin Kopa, Ph.D.