Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ústavního práva (KUP / ÚSČR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KUP / ÚSČR - Základy ústavního práva, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah:Předmět ústavního práva, vznik a koncepce Ústavy ČR, prameny ústavního práva, ústavní pořádekZákladní ustanovení ústavy, vztah mezinárodního a vnitrostátního práva, referendum, občanstvíÚstavní základy EU, vztah mezinárodního a vnitrostátního právaSoudní moc, správní soudnictví, právo na soudní a jinou ochranuPrezident republikyVýkonná moc, vláda, ministerstva, postavení státního zastupitelní, NKÚ, ČNBMoc zákonodárná, bikameralismus, právní postavení členů parlamentuÚstavní soudnictvíVolbyListina základních práv a svobod, obecná ustanoveníPolitická právaOsobní svobody

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti a dovednosti týkající se popisu a analýzy základních ústavních pojmů a institutů, jakož i fungování státního mechanismu České republiky.

Literatura

Klíma, K. Komentář k Ústavě a Listině. Plzeň, 2005. Pavlíček, V.-Hřebejk, J. Ústava a ústavní řád ČR - komentář, I. díl - Ústavní systém. Linde, 1998. Pavlíček, V. a kol. Ústava a ústavní řád ČR - komentář, II. díl - Práva a svobody. Linde, 1999. Sládeček, V. a kol. Ústava České republiky. Komentář. C. H. Beck, Praha, 2007. Klíma, K. Ústavní právo. Dobrá Voda, 2006. Pavlíček, V. a kol. Ústavní právo a státověda, II. díl, Ústavní právo ČR, část 1 a 2. Linde, Praha, 2004. Filip, J. Ústavní právo, 1. díl. Doplněk, 2003. Filip, J. Vybrané kapitoly ke studiu ústavního práva. MU Brno, 2001.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nezbytná účast na seminářích, plnění úkolů stanovených vedoucím semináře a splnění zápočtového testu. Podmínkou pro účast na ústní zkoušce je získání zápočtu.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

doc. JUDr. Jiří Jirásek, CSc.

Vyučující

doc. JUDr. Jiří Jirásek, CSc.