Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Makroekonomie (KVS / BMAEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVS / BMAEK - Makroekonomie, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do makroekonomie: Hlavní ekonomické směry: Klasická škola, neoklasická ekonomie, keynesiánství, liberalismus, radikální ekonomie a další.Produkt ekonomiky a jeho měření: Makroekonomické agregáty, výpočet HDP, stínová ekonomika, ekonomická úroveň země.Fiskální politika: Státní rozpočet, příjmy a výdaje, deficit, veřejný dluh, nástroje fiskální politiky, expanze a restrikce.Inflace: Poptávková a nákladová inflace, měření inflace, index spotřebitelských cen. Plíživá a pádivá inflace, hyperinflace. Důsledky inflace.Nezaměstnanost: Příčiny nezaměstnanosti podle liberálů a keynesiánců. Typy nezaměstnanosti a její měření. Důsledky nezaměstnanosti. Politika zaměstnanosti.Monetární politika: Peníze, jejich funkce, rovnováha peněžního trhu. Bankovnictví, vývoj českého bankovnictví. Typy a nástroje monetární politiky, expanze a restrikce.Evropská unie: význam EU, smysl, zavedení eura do České republiky, členské státy, problémy, výhody.

Literatura

Deník Hospodářské noviny, týdeník Ekonom, Internet. Poláčková, Z. Fundraisingové aktivity. Praha: Portál, 2005. Tichá, M. K aktuálním ekonomickým problémům. Praha: UK Pedagogická fakulta, 2004. Sojka, M. Malá encyklopedie moderní ekonomie. Praha: Libri, 2001. Jurečka, V., Březinová, O. Mikroekonomie. Ostrava: Ekf VŠB TU Ostrava, 2005. Fuchs, K., Tuleja, P.:. Základy ekonomie. Praha: Ekopress, 2005. Hobza, Assenza, Zlámal. Základy ekonomie. Olomouc: UP, 2006. Holman, R. Základy ekonomie pro studenty vyšších odborných škol a neekonomických fakult VŠ. Praha: C. H. Beck, 2000.

Požadavky

Studenti budou na seminářích pracovat ve skupinkách, na začátku semestru si zvolí každá skupinka téma, které samostatně zpracuje a v průběhu semestru představí. Studenti mohou využívat výpočetní techniku, ukázky z filmů, internetu, používat pomůcky, ukázky, soutěže, kvizy, navštívit příslušné orgány, o kterých bude jejich prezentace, zpracovat si dotazníky apod.

Garant

Ing. Dora Růžičková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Dora Růžičková, Ph.D.