Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální filozofie (KVS / BSOFI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVS / BSOFI - Sociální filozofie, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Místo sociální filosofie v kontextu filosofie - filosofie dějin, politická filosofie, axiologie, filosofie práva, filosofie kultury apod.2. Sociálno a filosofie - utopický socialismus, otázky krize, pokrok, devalvace člověka, ...3. Problém moci a násilí.4. Člověk v dnešním světě - výkonová společnost, morální společnost.5. Člověk a příroda - sociobiologie.6. Transcedence a náboženství.

Získané způsobilosti

Student získává způsobilost pochopit etické skutečnosti, osvojit si odpovídající způsobilosti různých morálních roli a propojit nové poznatky a způsobilosti s každodenním životem. Rozvoj sociálních zručnosti v etické výchově je předpokladem i prostředkem výchovy mravní.

Literatura

Spencer, W. s. Adam a jeho rod - genetická odysea člověka. Praha: ARGO, 2005. Coreth, E. Co je člověk?. Praha: Zvon., 1994. Pecka, D. Člověk I. Řím 1970. Řím: Křesťanská akademie, 1971. Sokol, J. Filozofická antropologie. Praha: Portál, 2002. Kučírek, J. Sociální filosofie (studijní text k distančnímu studiu). Olomouc: Andragogé, 2000. Murphy, R. F. 1998 Úvod do kulturní a sociální antropologie. Praha: SLON. Praha: Slon, 2006. ISBN 80-85850-53-2.

Požadavky

Každé dané a odpřednášené téma student(ka) zpracuje na cca 1-2 stránkách, to je zároveň otázkou ke zápočtu, aby student věděl o daném tématu vést diskusi

Garant

ThMgr. Dušan Špiner, Ph.D.