Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etické aspekty výchovy a vzdělávání (KVS / ETIKH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVS / ETIKH - Etické aspekty výchovy a vzdělávání, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní kategorie etiky, zdroje etického myšlení2. Profesionální identita a odpovědnost, svoboda, tvořivost a iniciativa, důstojnost3. Etický kodex učitele - významné hodnoty učitelské profeseempatie, solidarita, pomoc, spolupráce, prosociální chování, asertivita, respektování jiných,etický rozměr přístupu k informacím, etický rozměr výzkumné práce4. Reálné a zobrazené vzory etického chování v současné společnosti5. Etika a ekonomika - nové podoby lidskosti a nelidskosti, pokrok a globalizace6. Nové problémy morálky a etická dilemata (diskuse)

Získané způsobilosti

Moderní pedagogika a také etická výchova si uvědomují sílu a nevyhnutelnost vize. Vize etické výchovy, ze které čerpá svou účinnost a sílu, je vize morálně vyzrálého člověka, který se vyznačuje komunikativností, kreativitou, zdravým sebevědomím a pozitivním hodnocením jiných. Stručně řečeno: Základní vizí etické výchovy je spolupracující a prosociální společenství. To souvisí se zlatým pravidlem mravnosti: ?Co (ne)chceš, aby dělali tobě, (ne)dělej druhým.?

Literatura

LENZ,L., KRÍŽOVÁ, O. Etická výchova, metodický materiál 1-3. Paha: EF 99, Nakladatelství LUXpress, 2000. KRATOCHVÍLOVÁ-MIEDZGOVÁ,J. Etika pro střední školy. Praha: Kvarta, 1996. TISCHNER, J. Etika solidarity. Bratislava: Kalligram, 1998. PŘÍKASKÝ, V.J. Etika, učebnice základů etiky. Kostelní Vydří, Karm. Nakl., 2000. HREHOVÁ, H. Etika-sociálně vzťahy- spoločnosť. Bratislava: Veda- SAV, 2005. KOŘENEK, J. Lékařská etika. Praha: Triton, 2004. ŠPINER, D. Nástin křesťanské etiky a jejího významu v hledání smyslu života. Olomouc: Vydavatelství UP, 2004. THOMPSON, M. Přehled etiky. Praha: Portál, 2000.

Požadavky

Každé dané a odpřednášené téma student(ka) zpracuje na cca 1-2 stránkách, to je zároveň téma ke dialogu pro získaní zápočtu

Garant

ThMgr. Dušan Špiner, Ph.D.

Vyučující

ThMgr. Dušan Špiner, Ph.D.