Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etika pro učitele 2 (3) (KVS / KETU2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVS / KETU2 - Etika pro učitele 2 (3), Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní zamyšlení, pojem etiky, komunikace.2, Personální náhled etiky, důstojnost člověka, sebeúcta (sebeocenění)3, Svědomí, pozitivní hodnocení druhých4, Svoboda, tvořivost a iniciativa5, Vyjádření a komunikace citu, ctnosti6, Empatie, vžít se do celkové situace druhých, překročit svůj stín7. Asertivita, uvolnění agresivity, respektováni zájmy jiných8. Reálné a zobrazené vzory, prosociální člověk jako tvůrce kultury9 - 11. Spolupráce, pomoc, darování, dělení se, aktivity k seznámení a sblížení, pro zlepšení kontaktu mezi dětmi když se skupiny zmocňuje nechuť a únavy,hry12 -13. Rodina, ve které žiji, láska, sebeovládání a zodpovědnost, přátelství a zamilovanost, plánování rodičovství

Získané způsobilosti

Studenti získává určitou skutečnost, význam a smysl etického tématu. Reálni zkušenost aby se naučily a upevnily postoje a způsobilosti osvojené v podmínkách třídy. Student získává způsobilost dobré výchovy, která je záležitosti především tvořivou. Výchovný program je zaměřený na výchovu k prosociálnosti.

Literatura

Špiner, D. Člověk a náboženství. Olomouc: Univerzita Palackého Olomouc, 2006. Lencz, L., Krížová, O. Etická výchova, metodický materiál1- 3. Praha: EF 99, Nakladatelství Luxpress, 2000. Hrehová, H. Etika - sociálne vzťahy - spoločnosť. Bratislava: Veda-SAV, 2005. Kratochvílová Miedzgová, J. Etika pro střední školy. Praha: Kvarta, 1996. TISCHNER, J. Etika solidarity. Bratislava: Kalligram, 1998. PŘÍKASKÝ, V.J. Etika, učebnice základů etiky. Kostelní Vydří, Karmelitánské nakladatelství, 2000. KOŘENEK, J. Lékařská etika. Praha: Triton, 2004. THOMPSON, M. Přehled etiky. Praha: Portál, 2004.

Požadavky

Každé dané a odpřednášené téma student(ka) zpracuje na cca 1-2 stránkách, to je zároveň otázkou ke zápočtu, aby student věděl o daném tématu vést diskusi

Garant

ThMgr. Dušan Špiner, Ph.D.