Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika vzdělávacího oboru 1 (KVS / NDIP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVS / NDIP1 - Didaktika vzdělávacího oboru 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Oborová didaktika společenských věd - mezioborová disciplína pedagogického zaměření.2. Profesionální vzdělávání učitelů výchovy k občanství a občanského a společenskovědního vzdělávání.3. Metody a techniky bádání v oborové didaktice společenských věd.4. Význam, cíle a úkoly společenských věd v edukačním procesu na základních a středních školách.5. Odborné obsahy psychologie a sociologie ve vzdělávacích oblastech "Výchova k občanství" a "Občanský a společenskovědní základ"6. Člověk - osobnost a sociální skupiny (mozaika osobnostních charakteristik a mezilidských vztahů.7. Odborné obsahy politologie, ekonomie ve vzdělávacích oblastech "Výchova k občanství" a "Občanský a společenskovědní základ".8. Odborné obsahy právní vědy a filozofie ve vzdělávacích oblastech "Výchova k občanství" a "Občanský a společenskovědní základ".9. Odborné obsahy etiky a religionistiky ve vzdělávacích oblastech "Výchova k občanství" a "Občanský a společenskovědní základ".10. Etické problémy současnosti - život a jeho hodnota; náboženství v životě člověka.11. Člověk na cestě od minulosti do budoucnosti. Kultura v minulosti a současnosti.12. Vlastivědná složka - poznáváme svůj kraj.13. Evropská dimenze a společenské vědy.14. Možnosti propojování vzdělávacích obsahů příbuzných vzdělávacích oborů (Člověk a svět práce, Výchova ke zdraví, Zeměpis resp. Geografie

Získané způsobilosti

Kompetence v rozsahu cíle předmětu.

Literatura

Sak, P., Saková, K. Mládež na křitovatce: sociologická analýza postavení mládeže ve společnosti a její úlohy v procesech evropeizace a informatizace. Praha: Svoboda servis, 2004. ISBN 80-244-0044-8.Rámcový vzdělávací program pro gymnázia. Praha: VÚP, 2007. ISBN 978-80-87000-11-3.Učení je skryté bohatství: zpráva Mezinárodní komise UNESCO "Vzdělávání pro 21. století". Praha: PdF UK a ÚVRŠ, 1997. Staněk, A. Výchova k občanství a evropanství. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2007. ISBN 80-7182-224-8.Jirásková, V. a kol. Základy společenských věd: pro učitele učitelů. Praha: Eurolex Bohemia, 2004.

Požadavky

100% účast na semináři, úspěšné splnění seminární práce a zadaných úkolů, aktivní účast na semináři

Garant

doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.