Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politický systém ČR (KVS / NPOSY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVS / NPOSY - Politický systém ČR, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz se zaměří na témata: 1. Kontinuita a diskontinuita vývoje české politiky od roku 1918 do současnosti.2. Volební řády a stranické systémy3. Svobody, občanská a menšinová práva v moderním českém politickém vývoji. 4. Přechod československé společnosti k demokracii 1989-19925. Systém politických stran6. Ústavní instituce a jejich funkce v politickém procesu7. Výkonná moc - Prezident republiky a Vláda ČR, Soudní moc - Ústavní soud, Nejvyšší správní soud, systém obecných soudů, státní zastupitelství8. Česká politická kulturaV seminářích budou analyzovány prameny (dobový tisk apod.) a primární literatura k uvedeným tématům.

Získané způsobilosti

Způsobilosti v rámci předmětu.

Literatura

Malíř, J., Marek, P. a kol. Politické strany II. díl. Brno: Doplněk, 2005. Cabada, L., Vodička, K. Politický systém České republiky. Portál, Praha, 2007. Balík, S. a kol. Politický systém českých zemí 1848-1989. Brno: Masarykova univerzita, 2007. Strmiska, M. Regionální strany a stranické systémy. Brno: CDK, 1998. Pšeja, P. Stranický systém České republiky: politické strany a jejich vývoj 1989-1998. CDK, Brno, 2005. Fiala, P., Strmiska, M. Teorie politických stran. Barrister and Principal, Brno, 1998. Večrník, J., Matějů, P. (eds.). Zpráva o vývoji české společnosti 1989-1998. Praha: Academia, 1998.

Požadavky

100% aktivní účast na semináři. Prezentace seminární práce na zadané téma.

Garant

Mgr. Gabriela Cingelová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Gabriela Cingelová, Ph.D.