Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etika (KVS / OETK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVS / OETK - Etika, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem předmětu etiky je kvalitu etického uvažování zprostředkovat, dovést je k tomu, aby sami pocítili potřebu souvislejšího poučení v otázkách, které je k tomu příležitostně provokují a na jejichž řešení závisí hodnota a zdařilost jejich životů. Etika se nezabývá pouze průměrnými standardy chování. Jde v ní spíš o hledání toho, co je správné a dobré a jak nejlépe žít. To samozřejmé neznamená zaujmout úzce mravní pohled v tom smyslu, že zavrhneme všechny, kdo nesouhlasí s určitým konkrétním kodexem, ale zdůraznit, že chceme najít základní hodnoty, podle nichž bychom mohli žít za předpokladu, že povedou ke spravedlnosti a štěstí.

Získané způsobilosti

Studenti se naučí znát základné etické problémy. Své znalosti budou spůsobilí aplikovat v určitých oblastech života, na určité obory praxe a diferencovaně zkoumat problémy speciálních etik. Učitel etiky ví citlivě reagovat na potřeby žáku, situaci ve třídě, a přitom uplatňuje své schopnosti a talent.

Literatura

Pieper, A./Thurnherr, U. Angewandte Ethik-Eine Einführung. München: Verlag C.H. Beck, 1998. Lévinas, E. Být pro druhého. Praha: Zvon, 1977. Mello de, A. Cesta k Lásce. Brno: Cesta, 1996. Coreth, E., & Vik, B. Co je člověk?: základy filozofické antropologie. Praha: Zvon, 1994. ISBN 8071130982.PECKA, D. Člověk I.-III. Řím: Křesťanská akademie, 1971. Vrána, K. Dialogický personalismus. Praha: Zvon, 1996. Bogliolo, A. Etika. Řím: SÚSCM, 1980. Letz, J. Filozofická antropológia. Bratislava: Edícia ÚSKI a SKA, 1994. Buber, M. Já a Ty. Praha: Mladá fronta, 1969. Marcel, G. K filosofii naděje. Praha: Vyšehrad, 1971. Guardini, R. Konec novověku. Praha: Vyšehrad, 1992. Schweitzer, A. Kultúra a etika. Bratislava: Slovenský spisovate l, 1986. Lotz, J. B. Martin Heidegger a Tomáš Akvinský. Praha: Vyšehrad, 1999. Mello de, A. Modlitba žáby I.-II. Brno: Cesta, 1995. Etzioni, A. Morální dimenze ekonomiky. Praha: Victoria publishing, 1995. Scheler, M. O studu. Praha: Mladá fronta, 1993. Ricken, F. Obecná etika. Praha: OIKOYMENH, 1995. Rotter, H. Osoba a etika: k základům morální teologie. Brno: CDK, 1997. Krejčí, F. Positivní etika. Praha: nákl. Jana Laichtera, 1922. Buber, M. Problém člověka. Praha: Kalich, 1997. Weischedel, W. Skeptická etika. Praha: Oikoymenh, 1999. Hartmann, N. Struktura etického fenoménu. Praha: Academia, 2002. Příkaský, V.J. Učebnice základů etiky. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2000. Anzenbacher, A. Úvod do etiky. Praha: Zvon, 1994. ISBN 80-7192-698-1.Hodovský, I. Úvod do etiky. Olomouc: Rektorát UP, 1992. Bernhardt, O. E. Ve světle Pravdy. Zlín: Hlas, 1996. Hodovský, I., Sedlák, J. Z dějin morálních teorií (Antologie z etiky). Olomouc: VUP, 1995.

Požadavky

Docházka, seminární práce, aktivita ve výuce.

Garant

ThMgr. Dušan Špiner, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tomáš Hubálek, Ph.D.ThMgr. Dušan Špiner, Ph.D.