Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Člověk a náboženství (KVS / PZČN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVS / PZČN - Člověk a náboženství, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je určený především studentům, pro něž je součástí společenského základu Kantova otázka: "Co je, a odkud je člověk se svým náboženským cítěním?" Otázka po bytnosti člověka se ve svých hlubinách odkrývá teprve člověku, jenž osaměl; cesta za odpovědí poukazuje na člověka, který osamělost překonává, aniž by ztratil její sílu ptát se. Úsilí zabývat se otázkou kdo jsme, proč tu jsme a kam směřujeme, znamená především nejprve správně pochopit vše principiální a výchozí ve vztazích a návaznostech.

Získané způsobilosti

Religionistika jako věda, vztah religionistiky k ostatním filosofickým disciplínám, hraniční disciplíny, konceptualizace tezí, evropská moderna, postmoderní vlivy, současnost a náboženství, náboženské směry, úloha náboženství v životě člověka a společnosti, proměny času v náboženských koncepcích.

Literatura

Waardenburg, J. Bohové zblízka: systematický úvod do religionistiky. Brno: Georgtown, 1997. ISBN 80-902197-1-3.Eliade, M. Dějiny náboženských představ a idejí I. - III. díl. Praha: Oikoymenh, 1995. ISBN 80-967210-1-1.Horyna, B., Pavlicová, H. Dějiny religionistiky: antologie. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2001. ISBN 80-71821233.Komorovský, J. Religionistika. Bratislava: Univerzita Komenského, 1994. ISBN 80-223-1535-4.Eliade, M., Culianu, I.P. Slovník náboženství. Praha: Český spisovatel, 1993. ISBN 80-7203-393-X.Horyna, B. Úvod do religionistiky. Praha: ISE, 1994. ISBN 80-85241-64-1.

Požadavky

Účast na semináři, zpracování a ústní vyrozprávění zadaného úkolu v zápočtovým týdnu.Konrola proběhne během rozpravy v první části kolokvia.

Garant

doc. PhDr. Zdeněk Novotný, CSc.ThMgr. Dušan Špiner, Ph.D.

Vyučující

ThMgr. Dušan Špiner, Ph.D.