Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etika (KVS / RVETI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVS / RVETI - Etika, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem předmětu etiky je kvalitu etického uvažování zprostředkovat, dovést je k tomu, aby sami pocítili potřebu souvislejšího poučení v otázkách, které je k tomu příležitostně provokují a na jejichž řešení závisí hodnota a zdařilost jejich životů. Etika se nezabývá pouze průměrnými standardy chování. Jde v ní spíš o hledání toho, co je správné a dobré a jak nejlépe žít. To samozřejmé neznamená zaujmout úzce mravní pohled v tom smyslu, že zavrhneme všechny, kdo nesouhlasí s určitým konkrétním kodexem, ale zdůraznit, že chceme najít základní hodnoty, podle nichž bychom mohli žít za předpokladu, že povedou ke spravedlnosti a štěstí.

Získané způsobilosti

Studenti se naučí znát základné etické problémy. Své znalosti budou spůsobilí aplikovat v určitých oblastech života, na určité obory praxe a diferencovaně zkoumat problémy speciálních etik. Učitel etiky ví citlivě reagovat na potřeby žáku, situaci ve třídě, a přitom uplatňuje své schopnosti a talent.

Literatura

ŠPINER, D. Nástin křesťanské etiky a jejího významu v hledání smyslu života. UP v Olomouci, 2004. ISBN ISBN 80_244-0877-.KRATOCHVÍLOVÁ-MIEDZGOVÁ, J. Etika pro střední školy. Praha: Kvarta, 1996. ISBN ISBN 80-85570-73-.PŘÍKASKÝ, V. J. Etika, učebnice základů etiky. Kostelní Vydří, Karm. Nakl., 2000. ISBN ISBN 80-7192-505-.KOŘENEK, J. Lakařská etika. Praha : Triton, 2004. ISBN ISBN 80-7254-538-.THOMPSON, M. Přehled etiky. Praha: Portál, 2004. ISBN ISBN 80-7178-806-.Lencz, L., Križová, O. Etická výchova - metodický materiál 1-3. Praha: Luxpres, 2005. LENCZ, L., KRÍŽOVÁ, O.. Etická výchova, metodický materiál 1-3. Praha: EF 99, Nakladatelství Luxpress, 2000. ISBN ISBN 80-7130-091-.Etzioni, A. Morální dimenze ekonomiky. Praha: Victoria Publishing, 1995. Špiner, D. Nástin křesťanské etiky a jejího významu v hledání smyslu života. Olomouc: Univerzita Palackého, 2004. THOMPSON, M. Přehled etiky. Praha: Portál, 2004.

Požadavky

- připravit se po teoretické stránce na kolokvium, splnit zadané dílčí úkoly a aktivně na něm pracovat, - zpracovat na závěr korespondenční úkol, ve kterém dokážete zvládnutí problematiky dané disciplíny - účast na seminářích je povinná. Kontrola a zhodnocení před udělením kolokvia.

Garant

ThMgr. Dušan Špiner, Ph.D.

Vyučující

ThMgr. Dušan Špiner, Ph.D.