Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Genderová problematika v dějinách (KVS / WDGP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVS / WDGP - Genderová problematika v dějinách, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematická náplň (orientační):1) Terminologické vymezení pojmů, stručná charakterizace ve vztahu k pravěké a starověké společnosti.2) Popis různých kulturních oblastí starověku - Egypt, Řecko, Řím, Indie a problematika gender.3) Pohledy středověku - typické projevy společnosti ve vztahu ke genderu (náboženstvía postavení žen ve středověku, ženy a vzdělání ve středověku, atp.).4) Změna myšlení společnosti s příchodem novověku (vliv průmyslové revoluce, počátky feministického hnutí).5) Příchod 20. století a posun v myšlení lidí (dvě světové války a jejich odraz v oblasti genderu).6) Problematika genderu v Československu (1918-1992) a České republice (od r. 1993)s důrazem na hlavní politické události v zemi (problémy genderu v 21. století, charakteristika soudobé civilizace).

Literatura

Kolektiv autorů. Analýza současné situace v rovnosti žen a mužů v oblasti věcné působnosti MŠMT. Praha: Sociologický ústav., 2002. Neudorrflová, M. České ženy v 19. století. Praha: Janua, 1999. Eislerová, R. Číše a meč, agrese a láska, aneb Žena a muž v průběhu staletí. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1995. Čadková, K. a kol. Dějiny žen, aneb, Evropská žena od středověku do 20. století v zajetí historiografie. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2006. Le Goff, J., Schmitt, J. Encyklopedie středověku. Praha: Vyšehrad, 2002. Bourdieu, P. Nadvláda mužů. Praha: Karolinum, 2000. Oakley, A. Pohlaví, gender a společnost. Praha: Portál, 2000. Barša, P. Politika rodu a sexuální identity. Brno: Masarykova univerzita, 2002. Cameron, D. The Feminist Critique of Language. London: Routledge, 1999. Lynn, A. Zrození moderní ženy: Evropa 1789-1918. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury, 2005. Bock, G. Ženy v evropských dějinách: od středověku do současnosti. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2007. Ennenová, E. Ženy ve středověku. Praha: Argo, 2001. ISBN 80-7203-369-7.

Garant

Mgr. Tomáš Hubálek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tomáš Hubálek, Ph.D.