Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z obecných dějin středo (KVS / WDOSN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVS / WDOSN - Vybrané kapitoly z obecných dějin středo, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pád římské říše a Evropa po roce 476; Byzanc a její role v evropských dějinách; Francká říše - Merovejci; Karel Veliký a karolínská renesance; Patrimonium Sancti Petri; normanské nájezdy a jejich důsledky; Arabská říše a její expanze na Pyrenejském poloostrově; Svatá říše římská od doby vlády Jindřicha I. Ptáčníka; boj o investituru a vrchol středověkého papežství za pontifikátu Innocence III.; křížové výpravy do Svaté země; Francie za vlády Kapetovců; středověká Anglie; stoletá válka - příčiny a průběh; Pyrenejský poloostrov v období reconquisty; Balkánský poloostrov v raném a vrcholném středověku; expanze Osmanské říše; formování a pád Kyjevské Rusi (Rurikovci); Moskevské knížectví po roce 1276; Éra zámořských objevů 15. a 16. stol.; Francie, Anglie a Španělsko v 15. a 16. století; Svatá říše římská národa (národa německého) od konce 15. století; Třicetiletá válka - příčiny, průběh, následky; Evropa po třicetileté válce, Anglie a Nizozemí v 17. století; Francie Ludvíka XIV., Válka o španělské dědictví; Vzestup ruského impéria za vlády Petra Velikého a jeho následovníků; Válka a rakouské dědictví a sedmiletá válka; Osvícenský absolutismus; Vznik USA a válka o nezávislost; Francie Ludvíka XV. a XVI., krize Anciene Régimea francouzská revoluce; Napoleonské války a Evropa po vídeňském kongresu (politika kvietizmu); Latinská Amerika v 19. století; Evropa po napoleonských válkách a revoluční rok 1848; Italské risorgimento; Proces sjednocení Německa; Ústup osmanské říše z Balkánua vznik nezávislých států; Koloniální expanze v 19. stol.; Japonsko od druhé poloviny19. století a reformy "Meidži"; Francie po roce 1848; Viktoriánská Anglie; Formování Trojdohody a Trojspolku.

Literatura

Weithmann, M. Balkán: 2000 let mezi východem a západem. Praha, 2006. Švankmajer, M. a kol. Dějiny Ruska. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2008. Hroch, M. Encyklopedie dějin novověku 1492-1815. Praha: Libri, 2005. Le Goff, J., Schmitt, J. C. (eds.). Encyklopedie středověku. Praha: Vyšehrad, 2002. IM HOF, U. Evropa a osvícenství. Praha: Lidové noviny, 2001. Hay, D. Evropa pozdního středověku 1300-1500. Praha: Vyšehrad, 2010. Collins, r. Evropa raného středověku 300-1000. Praha: Vyšehrad, 2005. Mundy, J.H. Evropa vrcholného středověku 1150-1300. Praha: Vyšehrad, 2008. Zwettler, O. Obecné dějiny středověku. Brno: Masarykova univerzita, 1995. Le Goff, J. (ed.). Středověký člověk a jeho svět. Praha: Vyšehrad, 2003. Dvorník, F. Zrod střední a východní Evropy. Mezi Byzancí a Římem. Praha: Prostor, 1999. Johnson, P. Zrození moderní doby. Devatenácté století. Praha: Academia, 1998.

Garant

Mgr. Pavel Krákora, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Pavel Krákora, Ph.D.