Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy etiky (KVS / WETI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVS / WETI - Základy etiky, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky - didaktické poznámky (jak dát svému životu smysl, pro který stojí za to žít)2. Komunikace, vyjádření a komunikace citu, biblické prvky v naší řeči3. Etické způsobilosti neboli ctnosti, důstojnost člověka, sebeúcta4. Svědomí, rozvíjení mravního úsudku, tvořivost a iniciativa5. Moje osobní situace a odpověď na ni, význam sebeovládání6. Vývoj lidské osobnosti, důvěra, autonomie, iniciativa, identita7. Lidské hodnoty - zážitkové, činnostní, postojové, náboženské, ekonomické8. Rodina, ve které žiji, objevená cesta do vlastní rodiny9. Výchova k sexuálnímu zdraví a rodinnému životu10. Volba povolání, láska, sebeovládání a zodpovědnost11. Etické aspekty ochrany přírody

Získané způsobilosti

Student získává způsobilost pochopit etické skutečnosti, osvojit si odpovídající způsobilosti různých morálních roli a propojit nové poznatky a způsobilosti s každodenním životem. Rozvoj sociálních zručnosti v etické výchově je předpokladem i prostředkem výchovy mravní.

Literatura

ŠPINER, D. Nástin křesťanské etiky a jejího významu v hledání smyslu života. UP v Olomouci, 2004. ISBN ISBN 80_244-0877-.KRATOCHVÍLOVÁ-MIEDZGOVÁ, J. Etika pro střední školy. Praha: Kvarta, 1996. ISBN ISBN 80-85570-73-.PŘÍKASKÝ, V. J. Etika, učebnice základů etiky. Kostelní Vydří, Karm. Nakl., 2000. ISBN ISBN 80-7192-505-.KOŘENEK, J. Lakařská etika. Praha : Triton, 2004. ISBN ISBN 80-7254-538-.THOMPSON, M. Přehled etiky. Praha: Portál, 2004. ISBN ISBN 80-7178-806-.LENCZ, L., KRÍŽOVÁ, O.. Etická výchova, metodický materiál 1-3. Praha: EF 99, Nakladatelství Luxpress, 2000. ISBN ISBN 80-7130-091-.Azenbacher, A. Úvod do etiky. Praha: Zvon, 1994. Hodovský, I., Sedlák, J. Z dějin morálních teorií (Antologie z etiky). Olomouc: VUP, 1995.

Požadavky

- připravit se po teoretické stránce na kolokvium, splnit zadané dílčí úkoly a aktivně na něm pracovat, - zpracovat na závěr korespondenční úkol, ve kterém dokážete zvládnutí problematiky dané disciplíny - účast na seminářích je povinná. Kontrola a zhodnocení před udělením kolokvia.

Garant

ThMgr. Dušan Špiner, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tomáš Hubálek, Ph.D.ThMgr. Dušan Špiner, Ph.D.