Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Arteterapie, Artefiletika (KVV / 1ARTE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / 1ARTE - Arteterapie, Artefiletika, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem do předmětu je seznámit studenty s artefiletickými pedagogickými postupy a metodami se zaměřením na výtvarný projev. Využívá se tradičních i netradičních výtvarných postupů s imaginací a dramatizací. Pohybujeme se v rovině výrazové hry, mezi expresí, reflexí a v rovině reflektivního dialogu. Ve výuce budou využívány příklady praktických etud z reflektivní praxe a rozvíjení kritického myšlené v současné výchově uměním. Studenti se seznamují s pojmem arteterapie, s tím, k čemu slouží, jakou má podobu, obsah a cíle. Důraz je kladen na rozvíjení pedagogických kompetencí a schopnost evaluace vlastních edukačních programů se zřetelem na muzejní pedagogiku. Studenti si osvojí konkrétní metody uplatnitelné ve své praxi.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu budou studenti schopni aplikovat ve vlastní praxi konkrétní metody v oblasti arteterapie a artefiletiky.

Literatura

STIBUREK,M. (2000). Arteterapie, artefiletika: podoby, obsah cíle, role. Praha: PdFUK. SLAVÍK,V. Od výrazu k dialogu ve výchově. Praha. Karolinum, 1997. ISBN N.LIEBMANN,M. Skupinová arteterapie. Praha:Portál, 2005. ISBN n.SLAVÍK,V. Umění zážitku, zážitek umění I. Praha. PdFUK, 2000. ISBN N.SLAVÍK,V. Umění zážitku, zážitek umění II. Praha. PdFUK, 2004. ISBN N.SLAVÍK,V.,SLAVÍKOVÁ,V.,HAZUKOVÁ,H. Výtvarné čarování. Praha. PdFUK, 1997. ISBN N.ŠICKOVÁ- FABRICI,J. (2002). Základy arteterapie. Praha: Portál.

Požadavky

Seminární práce, účast na seminářích 100%, sebezkušenostní výcvik v rámci aktivní skupiny. Doneste si roztírací pastely a voskovky, 2 ks.kancelářský papír A4 a 1 ks. kreslící papír A 3.První seminář probíhá 13.3.2015 a 3.4.2015 vždy od 9.00-13.00 hod. Výuka se uskuteční na Konviktu v ateliéru kresby v 1. poschodí. Semináře budou probíhat v pátek.

Garant

Mgr. Petr Exler, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr Exler, Ph.D.