Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Užitá tvorba (KVV / 1UTVK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / 1UTVK - Užitá tvorba, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní zákonitosti užité tvorby.2. Tvarodatné faktory.3. Faktory, které se podílí na estetice užité tvorby.4. Významné osobnosti současného designu.4. Historiií i současnosti jednoho z vybraných oborů užité tvorby.5. Prostřednictvím praktické práce s konkrétním materiálem ( textil, keramika) objevovat jeho specifické vlastnosti a výrazové možnosti pro tvorbu, pro výtvarnou výchovu, pro rozvoj tvořivosti dětí i pro vlastní kreativitu.Student je v teoretické části předmětu seznámen se základními zákonitostmi estetiky užité tvorby a s historií a současností jednoho z vybraných oborů. V praktické části prostřednictvím práce s konkrétním materiálem má objevit jeho specifické vlastnosti a výrazové možnosti pro tvorbu, pro výtvarnou výchovu, pro rozvoj tvořivosti dětí i pro vlastní kreativitu.

Získané způsobilosti

Získat základní orientaci o problematice užité tvorby.Možnost přispět k rozvoji estetického cítění u dětí na ZŠ.Prostřednictvím vlastní práce s konkrétním materiálem je student schopen poznávát jeho výrazové možnosti, rozvíjet kreativitu i tvořivý potenciál dětí na ZŠ. .

Literatura

ADLEROVÁ, A. České užité umění 1918-1938. Praha, 1983. MORANT, H. Dějiny užitého umění. Praha , 1983. FIELL, P., FIELL, CH. Design 20. století. Koln, Praha, 2003. ŠINDELÁŘ, D. Estetika užité tvorby. MEDKOVÁ, J. Řeč věcí. Praha , 1990. SKARLANTOVÁ, J., VECHOVÁ, M. Textilní výtvarné techniky. HONZÍK, K. Tvorba životního slohu. Praha, 1976. ŠTEIGLOVÁ, T. (2009). Významné osobnosti světové textilní tvorby a bienále v Lausanne. Olomouc.

Požadavky

Seminární práce z oblasti užité tvorby. Vlastní praktické práce s textilním materiálem, popřípadě v ateliéru keramiky s keramickou hlínou a dalším keramickým materiálem.

Garant

PaedDr. Taťána Šteiglová, Ph.D.