Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny umění 1 (KVV / DU1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / DU1 - Dějiny umění 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do studia, periodizace dějin umění. Umění pravěku. Umění Egypta / Stará, Střední a Nová Říše /Mezopotámie. Egejský svět / Kréta, Mykény/.Počátky antické kultury / Řecko, Persie, Etruskové /Umění klasického Řecka. Helénismus. Římská architektura. Sochařství a malířství Římské říše.Raně křesťanské umění. Umění v době předrománské. Byzantské umění. Kultury dálného východu. Japonsko, Čína,Předkolumbovské civilizace.

Získané způsobilosti

Smyslem inovace je nejen obeznámit studenty se základní periodizací dějin umění, včetně historických přesahů a jejich rozborem od prehistorie po předrománské období, s důrazem na charakteristiku, vzájemné vazby a vztah k filosofickému a dějinnému obrazu doby, ale obeznámit je se širšími souvislostmi zejména z oblasti mimoevropských civilizací. Umožnit tak erudovaný pohled na dopad specifických uměleckých projevů na následné umělecké dění.

Literatura

José Pijoan. Dějiny umění X. Praha Odeon, 1977. René Huyghe. Umění a lidstvo, encyklopedie Larousse. Praha, 1967. Paul-Davidová, M., Deschamps, P., Ghirshman, R., Hubert, J., Klindt-Jensen, O., Lantier, R., Staude, W., Stern, H., Stern, P., Wiet, G., Auboyer, J., Der Nersessian, S., Grodecki, L., Aubert, M., Huyghe, R., Mikeš, V., Pechar, J., & Knobloch, E. Encyklopedie umění středověku. Praha: Odeon, 1969. Gombrich, E. H., & Gregorová, M. Příběh umění. Praha: Odeon, 1992. ISBN 8020704167.Hall, J., & Plzák, A. Slovník námětů a symbolů ve výtvarném umění. Praha: Paseka, 2008. ISBN 9788071859024.Macháčková, J., Večeřáková, M., & Hyánková, K. Tematická encyklopedie Larousse. Sv. 4, Umění a literatura. Praha: Albatros, 1999. ISBN 8000007983.

Požadavky

Účast na přednáškách, zájem o daný obor

Garant

doc. PhDr. Olga Badalíková, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Olga Badalíková, Ph.D.