Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny umění 4 (KVV / DU4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / DU4 - Dějiny umění 4, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vznik a vývoj barokního umění, charakteristika jednotlivých evropských uměleckých center, jejich vliv na české umělecké prostředí. Barokní malířství v českých zemích. Nizozemská barokní malba. Barokní malířství v Itálii, Španělsku, Francii, Anglii a v dalších zemích Evropy. Barokní sochařství v českých zemích, vývojové fáze a osobnosti. Barokní sochařství v rámci evropského prostoru ( jednotlivé země, představitelé, díla). Architektura raného, vrcholného a pozdního baroka v Čechách a na Moravě. Osobnosti a díla barokních architektů v evropském kontextu.

Získané způsobilosti

Výuka směřuje k rozšířenému a mezioborovému vnímání barokních uměleckých projevů a k jejich vnímání s přesahem do předchozích i následujících slohových údobí. Tvoří základ pro pochopení převratného dění konce 19. století, měnícího výchozí principy a to jak v oblasti malby, sochařství tak i architektury.

Literatura

Toman, R., Bednorz, A., Lieblová, D., Neumannová, M., & Vajchr, M. Baroko: architektura, sochařství, malířství. Praha: Slovart, 2007. ISBN 9788072097715.José Pijoan. Dějiny umění X. Praha Odeon, 1977. Krsek, I., Stehlík, M., Válka, J., Kudělka, Z., Kudělka, Z., & Paul, P. Umění baroka na Moravě a ve Slezsku. Praha: Academia, 1996. ISBN 8020005404.René Huyghe. Umění a lidstvo, encyklopedie Larousse. Praha, 1967.

Požadavky

Účast na přednáškách, zájem o daný obor, znalost doporučené literatury.

Garant

doc. PhDr. Olga Badalíková, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Olga Badalíková, Ph.D.