Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dekorativní užitá tvorba (KVV / DUT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / DUT - Dekorativní užitá tvorba, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem předmětu je problematika užité tvorby a její vřazení do systému kultury. Objasnění existence ornamentu a jeho zákonitostí, vztahu dekoru a ornamentu ke svému nositeli, k materiálu, technologii, funkci. Naznačit šíři problematiky užité tvorby a ornamentu v jejích vztahových souvislostech, historických, společenských, materiálových i technologických. Poukázat na hlubší potřebu existence rytmu v životě člověka, na jeho psychologické kořeny, i na jeho uplatnění v tvorbě dětí, a na významnou roli symboliky ornamentu a jeho archetypy. Objevovat principy opakování a sériovosti i ve volném umění 20. století a v tvorbě současných umělců. Seznámit s významnými osobnostmi světového i českého designu. Praktická část je zaměřena na realizaci řady materiálových etud i práci většího rozsahu. Na příkladech jednoho materiálu by student měl být prostřednictvím experimentu a vlastní tvorby doveden k pochopení jeho specifických vlastností, jeho výrazových a kreativních možností a smyslových hodnot. Na základě osobní zkušenosti se tak má rozvíjet vztah k vlastní tvorbě i její uplatnění v pedagogické praxi na MŠ.

Získané způsobilosti

Zvládnutím základní orientace v problematice užité tvorby může student přispět k rozvoji estetického cítění u dětí na MŠ a prostřednictvím výtvarné práce s konkrétním materiálem být schopen poznávát jeho výrazové možnosti, rozvíjet vlastní kreativitu i tvořivý potenciál dětí.

Literatura

UŽDIL,J. Čáry, klikiháky, paňáci a auta. MEDKOVÁ, J. Řeč věcí. Praha , 1990. Uždil, J. Výtvarný projev a výchova. Praha, 1978. ADLEROVÁ, A. České užité umění 1918-1938. Praha, 1983. MORANT, H. Dějiny užitého umění. Praha , 1983. FIELL, P., FIELL, CH. Design 20. století. Koln, Praha, 2003. ŠINDELÁŘ, D. Estetika užité tvorby. STAŇKOVÁ, J. Lidové umění z Čech, Moravy a Slezska. Praha, 1987. SKARLANTOVÁ, J., VECHOVÁ, M. Textilní výtvarné techniky. HONZÍK, K. Tvorba životního slohu. Praha, 1976. PROCHÁZKA, M. Umělecká řemesla. Praha , 1977. MILLEROVÁ, J. (2008). Užité umění. Praha. MILLEROVÁ, J. Užité umění. 2009.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, seminární práce, praktické práce a domácí příprava na výuku.

Garant

PaedDr. Taťána Šteiglová, Ph.D.