Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dekorativní užitá tvorba (KVV / DUTMK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / DUTMK - Dekorativní užitá tvorba, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní zákonitosti užité tvorby.2. Faktory, které se podílí na estetice užité tvorby.3. Principy tvorby ornamentu a jejich vztahu ke svému nositeli.4. Seznámení s výraznými osobnostmi současného designu.5. Seznámení s historiií i současností jednoho z vybraných oborů.6. Prohlubování citlivosti k smyslovým vlastnostem textilního materiálu.7. Prostřednictvím praktické práce s konkrétním materiálem objevovat jeho specifické vlastnosti a výrazové možnosti pro tvorbu, pro výtvarnou výchovu, pro rozvoj tvořivosti dětí i pro vlastní kreativitu..Základními zákonitosti užité tvorby v historii i v současnosti a s principy tvorby ornamentu a jejich vztahu ke svému nositeli. Je seznámován se zákonitostmi a principy dětské tvorby a jejímu vztahu k rytmu a opakování a dotýká se těchto kontextů i na příkladech tvorby současných umělců. V praktické části prostřednictvím práce s konkrétním materiálem má objevovat jeho specifické vlastnosti a výrazové možnosti pro tvorbu, pro výtvarnou výchovu, pro rozvoj tvořivosti dětí i pro vlastní kreativitu a naučit se tvořivému myšlení při práci s ním, tradičními technikami i experimentem, v ploše i v prostoru.

Získané způsobilosti

Základní orientace v problematice užité tvorby.Schopnost přispět k rozvoji estetického cítění u dětí na MŠ.Poznávat výrazové možnosti textilního materiálu.Rozvíjet a prohlubovat smyslové cítění.Rozvíjet tvořivý potenciál dětí.

Literatura

UŽDIL,J. Čáry, klikiháky, paňáci a auta. MEDKOVÁ, J. Řeč věcí. Praha , 1990. Uždil, J. Výtvarný projev a výchova. Praha, 1978. ADLEROVÁ, A. České užité umění 1918-1938. Praha, 1983. MORANT, H. Dějiny užitého umění. Praha , 1983. FIELL, P., FIELL, CH. Design 20. století. Koln, Praha, 2003. ŠINDELÁŘ, D. Estetika užité tvorby. SKARLANTOVÁ, J., VECHOVÁ, M. Textilní výtvarné techniky. HONZÍK, K. Tvorba životního slohu. Praha, 1976. PROCHÁZKA, M. Umělecká řemesla. Praha , 1977. MILLEROVÁ, J. Užité umění. 2009.

Požadavky

Seminární práce z oblasti užité a dekorativní tvorby. Vlastní praktické práce s textilním materiálem. Ukázka prací dětí z výuky výtvarné výchovy.

Garant

PaedDr. Taťána Šteiglová, Ph.D.