Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Arteterapie, artefiletika (KVV / JARTK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / JARTK - Arteterapie, artefiletika, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah:Cílem je seznámit studenty s artefiletickými pedagogickými přístupy a metodami se zaměřením na výtvarný projev. Využívá se tradičních i netradičních výtvarných postupů s imaginací a dramatizací. Pohybujeme se v rovině výrazové hry, mezi expresí, reflexí a v rovině reflektivního dialogu. Ve výuce budou využívány příklady z reflektivní praxe a rozvíjení kritického myšlení v současné výchově uměním. Cílem je také seznámit studenty s pojmem arteterapie, s tím, k čemu slouží, jakou má podobu, obsah a cíle. Důraz je kladen na rozvíjení pedagogických kompetencí a schopnost evaluace vlastních edukačních programů se zřetelem na muzejní pedagogiku.Základní témata:artefiletikaartefiletické postupyarteterapievztah arteterapie a artefiletikyexpresereflektivní dialogvýchova uměním

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu by studenti měli být schopni vytvářet vlastní edukační programy s využitím artefiletických postupů.

Literatura

EXLER, Petr. (2007). Kapitoly z artefiletiky. In Škola muzejní pedagogiky 4. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci. Slavík, J. (1997). Od výrazu k dialogu ve výchově. Artefiletika. Praha: Karolinum. Slavík, J. (2001). Umění zážitku, zážitek umění I. Praha: PdFUK. Slavík, J. (2004). Umění zážitku, zážitek umění II. Praha: PdFUK.

Požadavky

Domácí práce dle pokynů vyučujícího, účast na výuce.Studium studijní opory EXLER, Petr. Kapitoly z artefiletiky. In Škola muzejní pedagogiky 4. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci, 2007. s. 77-120. ISBN 978-80-244-1869-8.Výuka: 11.12.2015, 11.30 - 13.00 hod. Ateliér kresby

Garant

Mgr. Petr Exler, Ph.D.Mgr. Petra Šobáňová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr Exler, Ph.D.