Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Proměny muzejní prezentace - exkurze (KVV / JEXK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / JEXK - Proměny muzejní prezentace - exkurze, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah:Disciplína představuje podoby současných muzejních a galerijních prezentací u nás i ve světě, a to jak po stránce kurátorské, tak i vzhledem k prostorovému řešení expozice. Zvláště se zaměřuje na architektonické řešení muzeí a galerií a ukazuje úspěšné příklady inovativního přístupu k muzejním expozicím. Diskutovány budou současné trendy v muzejních expozicích, mezi něž patří využití digitálních technologií, moderní techniky a interaktivních exponátů, resp. modelů. V souvislosti s prezentacemi umění se disciplína zaměří také na filozofickou reflexi přítomnosti s cílem pochopit obecné souvislosti uměleckých projevů s aktuálními jevy a procesy společnosti, a to především v oblasti výtvarného vyjadřování a vizuální komunikace. Studenti budou vedeni k aktivnímu uchopení problému muzejní prezentace, ke kritické analýze a interpretaci projevů současné vizuální kultury. Důraz bude kladen na samostatné studentovo hodnotící stanovisko, jeho schopnost tyto projevy formálně analyzovat a začlenit do širších významových souvislostí vizuální komunikace a její sociální funkce.Výuka proběhne formou exkurze po vybraných muzeích a galeriích. Mimo jiné Galerie Benedikta Rejta Louny, GASK Kutná Hora, White gallery Osik etc.Základní témata:prezentace artefaktůprezentace naturfaktůmuzejní expozice ? současné trendysoučasná vizuální kultura

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu by studenti měli být schopni znát současné podoby muzejních a galerijních prezentací a aktivně diskutovat obsah a výtvarné řešení daných expozic s ohledem na jejich edukační využití.

Literatura

DON THOMPSON. (2010). Jak prodat vycpaného žraloka (za 12 miliónů dolarů) ? prapodivné zákony ekonomiky současného umění a aukčních domů. Kniha Zlín. KESNER LADISLAV. (2000). Muzeum umění v digitální době. Praha. HANS ULRICH OBRIST. (2012). Stručná historie kurátorství. GASK Kutná Hora. BADALÍKOVÁ, Olga. (2007). Umění na počátku tisíciletí ? možnosti prezentace. In Škola muzejní pedagogiky 5. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci.

Požadavky

Aktivní účast na exkurzi

Garant

doc. PhDr. Olga Badalíková, Ph.D.Mgr. Petra Šobáňová, Ph.D.