Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Handicapovaný návštěvník muzea (KVV / JHNM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / JHNM - Handicapovaný návštěvník muzea, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah:Cílem předmětu je připravit studenty na práci s různými cílovými skupinami návštěvníků muzea, zvláště s jedinci se specifickými vzdělávacími potřebami. Absolvent by měl být připraven na komunikaci a vzdělávací činnost s hendikepovanými osobami, dětmi cizinců a s národnostními menšinami. V rámci disciplíny se seznámí s různými typy hendikepu, se specifiky národnostních i jiných menšin v ČR, bude se orientovat v základních pojmech speciální pedagogiky a multikulturní výchovy. Naučí se základům komunikace s těmito skupinami s ohledem na budoucí kvalifikaci muzejního pedagoga. Důraz bude kladen na profesionální interpretaci chování žáků a osob s ohledem na jejich speciální vzdělávací potřeby, jejich původ, sociokulturní prostředí a přizpůsobení projektů těmto žákům a osobám. Možnost upevnění získaných poznatků během pedagogické praxe v muzeu, dle možností muzea je možná příprava animace pro vybranou skupinu žáků s ohledem na výše zmíněné speciální vzdělávací potřeby.Základní témata:jedinci se specifickými vzdělávacími potřebamikomunikace s handicapovaným jedincemhandicaptělesné a zdravotní postiženíděti cizincůnárodnostní menšinyspeciální vzdělávací potřeby

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu by studenti měli být schopni analyzovat specifické vzdělávací potřeby všech návštěvníků muzea a flexibilně variovat či vytvářet programy uzpůsobené jejich nárokům.

Literatura

JELÍNKOVÁ, Eva, POLÁKOVÁ, Zdena, SEITLOVÁ, Pavla. (2000). Děti, mládež.. a muzea? II. Brno : Moravské zemské muzeum. JŮVA, Vladimír. (2004). Dětské muzeum : Edukační fenomén pro 21. století. Brno : Paido. AXMAN, Štěpán, RIŠLINKOVÁ, Helena. (2001). Dotyk sochy. Olomouc : Muzeum umění Olomouc. BENDOVÁ, Petra. (2007). Manuál základních postupů jednání při kontaktu s osobami s tělesným postižením. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci. LUDÍKOVÁ, Libuše. (2007). Manuál základních postupů jednání při kontaktu s osobami se zrakovým postižením. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci. ŠOBÁŇOVÁ, Petra. (2012). Muzejní edukace. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci. MAXA, Miloslav a kol. (1991). Stavby bez bariér : Výstavba pro osoby se sníženou schopností pohybu. Praha : ARCH. HETOVÁ, Lenka. (2007). Škola muzejní pedagogiky 3 : Specifika a metody práce s osobami se speciálními vzdělávacími potřebami. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci.

Požadavky

Účast na výuce.Seminární práce obsahující návrh edukačního programu zohledňující specifika určité návštěvnické skupinyStudium studijní opory HETOVÁ, Lenka. Škola muzejní pedagogiky 3 : Specifika a metody práce s osobami se speciálními vzdělávacími potřebami. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci, 2007. 84 s. ISBN 978-80-244-1868-1.

Garant

doc. Mgr. Petr JochmannMgr. Petra Šobáňová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka HetováMgr. Petra Šobáňová, Ph.D.