Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Intermédia v muzejní edukaci (KVV / JIME)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / JIME - Intermédia v muzejní edukaci, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah:Obsahem disciplíny je specifický způsob zprostředkování uměleckých děl pomocí intermediálních postupů. V teoretické a praktické rovině probíhá výzkum možností propojení tradičních médií (malba, kresba, prostorové vytváření) s médii novými (performance, environment, instalace, digitální fotografie, video). Cílem kurzu je přiblížit vybrané artefakty divákům kombinací předem připravených projektů s flexibilními proměnami vyplývajícími z reakcí účastníků jejich realizace. Důraz je kladen na performativní a kolaborativní postupy. V tomto procesu se setkává bezprostřední emocionální prožitek s racionální analýzou, imanentní obsah a forma zprostředkovávaných artefaktů je vystavena novému, otevřenému systému interpretace, kterou přináší současný diskurs vizuálního umění a v obecnější rovině způsoby komunikace v dnešní mediální společnosti.Základní témata:Zprostředkování uměleckých dělIntermediální postupy v procesu zprostředkováníPerformativní a kolaborativní postupySoučasný diskurs vizuálního uměníMediální společnost

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu by studenti měli být schopni aplikovat performativní a kolaborativní postupy ve vlastních edukačních programech.

Literatura

Havlík, Vladimír - Horáček, Radek - Zhoř, Igor. (1991). Akční tvorba. Olomouc: Nakladatelství Rektorát University Palackého v Olomouci. Morganová, Pavlína. (2000). Akční umění. Olomouc: Votobia. Fischer, Zdeněk - Havlík, Vladimír - Horáček, Radek. (2010). Slovem, akcí, obrazem ? příspěvek k interdisciplinaritě tvůrčího projevu. Brno: Vydavatelsví Masarykovy university. HAVLÍK, Vladimír. (2007). Využití intermediálních postupů v animační praxi. In Škola muzejní pedagogiky 6. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci.

Požadavky

Účast na výuce.Seminární práce praktického charakteru: vlastní intermediální aktivita zprostředkující vybrané umělecké dílo Studium studijní opory HAVLÍK, Vladimír. Využití intermediálních postupů v animační praxi. In Škola muzejní pedagogiky 6 : Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci, 2007. s. 87-121. ISBN 978-80-244-1871-1.

Garant

doc. Mgr. Vladimír HavlíkMgr. Petra Šobáňová, Ph.D.