Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kurátorství (KVV / JK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / JK - Kurátorství, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah:Vedle přehledu výstavní dramaturgie různých typů galerií a výstavních institucí v regionu i celé ČR budou studenti konfrontováni s projekty výrazných současných kurátorů. V rámci výuky proběhnou v nejvyšší možné míře exkurze po těchto institucích, včetně setkání s jednotlivými kurátory. Pomocí povinné literatury, zabývající se vedle samotného kurátorství především problematikou současného umění, se bude poukazovat na možnosti prezentace současného umění, strategie konfrontace významů na ose umělec, kurátor/výstavní instituce, marketing/zastoupení umělce, sběratel. Reprezentativní formou uvedou studenty do oblasti provozu umění. Další nedílnou součástí výuky bude analýza uměleckých děl v konfrontaci s jejich prezentací. Studenti ukončí výuku vlastním kurátorským projektem a jeho obhajobou v některém z navržených výstavních prostorů.Důležitou složkou předmětu i vlastního kurátorského projektu představuje osvojení komplexní struktury kurátorské činnosti:- obecný přehled o grantech pro kurátory i umělce- koncepce výstavy- nalezení prostoru- sepsání textu projektu- příprava tiskové zprávy- vytvoření recenze k výstavěZákladní témata:kurátorstvívýstavní dramaturgievýstavní instituce v ČRosobnost kurátorazpůsoby prezentace současného uměníumělec, kurátor/výstavní instituce, marketing/zastoupení umělce, sběratelkurátorský projekt

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu by studenti měli být schopni koncipovat projekt výstavy a objasnit jeho potřebnost. V praxi budou schopni porozumět práci kurátora a spolupracovat s ním.

Literatura

Hlaváček, J. (2007). Cvičení z estetiky. Gallery. HORÁČEK, Radek. (1998). Galerijní animace a zprostředkování umění. Brno : Akademické nakladatelství Cerm. Korecký, D. (ed.). (2007). Médium kurátor. Role kurátora v současném českém umění. Agite/Fra. Pospiszyl, T. (ed.). (1998). Před obrazem. OSVU. Obrist, H.U. (2012). Stručná historie kurátorství. GASK.

Požadavky

Aktivní účast na výuce, vypracování seminární práce v rozsahu 5 normostran. Teze k vlastnímu kurátorskému projektu.

Garant

Mgr. Petra Šobáňová, Ph.D.