Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kulturní dědictví a památková péče (KVV / JKDPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / JKDPK - Kulturní dědictví a památková péče, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah:Disciplína doplňuje disciplínu Základy muzeologie; zatímco ta podává posluchači přehled o tom, jak se artefakty kulturního dědictví shromažďují, uchovávají a prezentují tzv. in fondo, zde je informován o systému péče o artefakty in situ, v terénu. Posluchač pozná a bude ovládat základní pojmy (památka, péče o památku, památková hodnota), seznámí se se způsoby výběru památek a porozumí jejich historické podmíněnosti, pochopí třídění (hmotné vs. nehmotné, umělecké vs. historické, movité vs. nemovité), pozná různé stupně a rozsahy ochrany, teoretické přístupy důležité pro středoevropskou situaci, zákonné normy a mezinárodní úmluvy o ochraně kulturního dědictví.Základní témata:1. Pojmy péče o kulturní dědictví2. Dějiny péče o kulturní dědictví3. Legislativa péče o kulturní dědictví4. Význam péče o kulturní dědictví5. Kulturní dědictví ve vzdělávacím systému

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu by studenti měli být motivováni k aktivní činnosti ve prospěch ochrany kulturního a přírodního dědictví.

Literatura

DVOŘÁK, Max. (2004). Katechismus památkové péče. Praha: Národní památkový ústav. POLÁKOVÁ, Jana (ed.). (2004). Mezinárodní dokumenty o ochraně kulturního dědictví. Praha: Národní památkový ústav. RIEGL, Alois. (2003). Moderní památková péče. Praha: Národní památkový ústav. SITTE, Camillo. (1995). Stavba měst podle uměleckých zásad. Praha: ABF. WAGNER, Václav. (2005). Umělecké dílo minulosti a jeho ochrana. Praha: Národní památkový ústav.

Požadavky

Studium dokumentu Úmluva o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví Seminární práce na téma aktuální památková kauza v místě bydliště studenta. Rozsah: 5 normostran + 40 obr. příl. Rozbor problému (ohrožená památka) a návrh možných řešení s důrazem na edukativní význam pro veřejnost.

Garant

doc. PhDr. Martin Horáček, Ph.D.Mgr. Petra Šobáňová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Martin Horáček, Ph.D.