Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lidová kultura (KVV / JLKK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / JLKK - Lidová kultura, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah:Předmět se věnuje základním tématům a pojmům, souvisejícím s lidovou kulturou: etnologii ve vztahu k sociální a kulturní antropologii, etnografii, národopisu, folkloristice, folklorismu a folkloru. Definuje venkovské prostředí, tradiční prostředí, lidovou architekturu, typy sídel a osídlení, dále představí lidové umění výtvarné, lidový oděv, lidovou hudbu a tanec a etnomuzikologii. Vzhledem k četnosti regionálních národopisně zaměřených muzeí bude věnována náležitá pozornost také dialektologii, slovesné folkloristice, výročním obyčejům, hrám a současným návratům ke kořenům.Základní témata:etnologie ve vztahu k sociální a kulturní antropologiietnografie, národopis, folkloristika, folklorismus a folklorvenkovské prostředílidová architekturatypy sídel a osídlenílidové umění výtvarnélidový oděv, hudba a tanec, etnomuzikologiedialektologie, slovesná folkloristika, výroční obyčeje, hrynávraty ke kořenům

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu by studenti měli být schopni chápat význam lidové kultury a tradic a začleňovat tuto problematiku do vlastních edukačních projektů.

Literatura

BARTOŠ, F. (1895). Dialektologie moravská. FROLEC, V., Vařeka, J. (1983). Lidová architektura. BEČÁK, J. R. a kol. (1997). Lidové umění na Hané. BUDIL, I. (1992). Mýtus, jazyk a kulturní antropologie. BENEŠ, J. (1984). Proč se nenosí lidové kroje. SOUKUP, V. (2000). Přehled antropologických teorií kultury.

Požadavky

Účast na výuce.Zápočtová práce v rozsahu 5 normostran věnovaná vybranému fenoménu z oblasti lidové kultury.

Garant

Mgr. Petra Šobáňová, Ph.D.Ing. Vilém Švec

Vyučující

Ing. Vilém Švec