Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Muzejní pedagogika (KVV / JMP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / JMP - Muzejní pedagogika, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah:Cílem předmětu je představit studentům relativně novou pedagogickou disciplínu, jíž je muzejní pedagogika, a explikovat ji prizmatem muzeologie a pedagogiky. Studenti budou seznámeni s její poznávací doménou, jíž je muzejní edukace. Cílem je začlenit muzejní pedagogiku do systému pedagogických věd, věnovat se historii muzejní edukace a jejím specifikům (obsahu a cílům, formám, metodám i didaktickým prostředkům). Dále představit nové poznatky tohoto oboru, získané výzkumnými šetřeními, a zvláště se zaměřit na problematiku spolupráce muzea a školy, problematiku profesního profilu muzejních pedagogů a jejich postavení v rámci muzejních institucí či tzv. visitors studies.Základní témata:muzejní pedagogika v systému vědních oborůmuzejní pedagogika a muzeologiemuzejní pedagogika a ostatní pedagogické disciplínypoznávací doména muzejní pedagogikyhistorie muzejní pedagogikyaktuální poznatky oboruspolupráce muzea a školyprofesní profil muzejního pedagoga

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu by studenti měli být schopni orientace ve stěžejních tématech muzejní pedagogiky.

Literatura

JŮVA, Vladimír. (2004). Dětské muzeum : Edukační fenomén pro 21. století. Brno : Paido. ŠOBÁŇOVÁ, Petra. (2012). Edukační potenciál muzea. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci. HORÁČEK, Radek. (1998). Galerijní animace a zprostředkování umění. Brno : Akademické nakladatelství Cerm. ŠOBÁŇOVÁ, Petra. (2012). Muzejní edukace. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci. JAGOŠOVÁ, Lucie, JŮVA, Vladimír a MRÁZOVÁ, Lenka. (2010). Muzejní pedagogika: Metodologické a didaktické aspekty muzejní edukace. Brno: Paido.

Požadavky

Seminární práce na téma Edukační činnost vybraného českého či světového muzeaStudium publikace ŠOBÁŇOVÁ, Petra. Edukační potenciál muzea. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci, 2012.

Garant

Mgr. Petra Šobáňová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petra Šobáňová, Ph.D.