Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z teorie umění (KVV / JVK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / JVK - Vybrané kapitoly z teorie umění, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah:Disciplína poskytuje posluchači historický přehled o způsobech rozvažování o umění, s důrazem na západní rozpravu od 18. století do současnosti. Posluchač porozumí tomu, jak byly jednotlivé přístupy motivovány osobními a skupinovými zájmy, například profesními (výtvarníci, historikové umění, tzv. kulturní elita) či politickými (reprezentanti mecenátu z řad soukromníků nebo státní moci). Pozná aktuální trendy teoretické rozpravy (kritická teorie, postkolonialismus, neuroestetika), jakož i vybraná diskuzní témata: definice umění, kvalita v umění, vysoké vs. nízké umění, profesionální vs. lidové umění, funkce umění aj.Základní témata:1. Odborná rozprava o umění, disciplíny (teorie umění, estetika, dějepis umění) ? systém a pojmosloví2. Dějiny odborné rozpravy o umění od antiky po 20. století3. Kritická teorie4. Umění ve sjednocené vědě5. Teorie umění a laická rozprava o umění

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu by studenti měli být schopni porozumět historickým přístupům k umění a poznatky aplikovat ve vlastní edukační činnosti.

Literatura

CHADRABA, Rudolf ? KRÁSA, Josef ? ŠVÁCHA, Rostislav ? HOROVÁ, Anděla (ed.). (1986). Kapitoly z českeho dějepisu uměni I?II. Praha: Odeon. KROUPA, Jiří. (2007). Metodologie dějin umění I-II. Brno: MU. HORÁČEK, Martin. (2007). Škola muzejní pedagogiky 2: Dějepis umění v současnosti. Olomouc: UP. KESNER, Ladislav (ed.). (2005). Vizualni teorie: Současné anglo?americké myšlení o výtvarných dílech. Praha: H+H.

Požadavky

Účast na výuce.Seminární práce: kritická analýza významného odborného textu teorie umění.

Garant

doc. PhDr. Martin Horáček, Ph.D.Mgr. Petra Šobáňová, Ph.D.