Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jedinci se speciálními potřebami (KVV / WSPEC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / WSPEC - Jedinci se speciálními potřebami, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Práce s hendikepovanými osobami, dětmi cizinců a s národnostními menšinami. Různé typy hendikepu, specifika národnostních i jiných menšin v ČR. Základy komunikace s těmito skupinami s ohledem na budoucí kvalifikaci muzejního pedagoga. Orientace v základních pojmech speciální pedagogiky a multikulturní výchovy. Profesionální interpretace chování žáků a osob s ohledem na jejich speciální vzdělávací potřeby, jejich původ, sociokulturní prostředí a přizpůsobení projektů těmto žákům a osobám. Možnost upevnění získaných poznatků během Praxe v galerijní instituci, dle možností muzea je možná příprava animace pro vybranou skupinu žáků s ohledem na výše zmíněné speciální vzdělávací potřeby.

Získané způsobilosti

Absolvování předmětu studentům usnadní výkon profese muzejního pedagoga, který se při své činnosti setkává s nejrůznějšími skupinami návštěvníků, mezi nimiž mohou být hendikepované osoby, děti cizinců a národnostní menšiny.

Literatura

kol. autorů. Desatero kontaktu s osobami se zdravotním postižením. Olomouc, 2005. kol. autorů. Interkulturní vzdělávání - příručka nejen pro středoškolské pedagogy . Praha, 2002. Šišková, T. Menšiny a migranti v ČR. Praha, 2001. Francová, P. O čem se sní poslepu. Praha, 2005. Janotová, N. Odezírání u sluchově postižených. Praha, 1999. Hetová, L. Specifika a metody práce s osobami se speciálními vzdělávacími potřebami. Olomouc, 2007. Balvín, J. Výchova a vzdělávání romských žáků jako pedagogický systém. Praha, 2004.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích a domácí příprava dle pokynů vyučujícího.

Garant

Mgr. Petra Šobáňová, Ph.D.