Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historiografie dějin umění (KVV / XHDU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / XHDU - Historiografie dějin umění, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Giorgio Vasari a umělecká biografie, Johann Joachim Winckelmann a přitažlivost klasicismu, Dějiny ochrany památek, Miroslav Tyrš a umělecká kritika v Čechách od druhé poloviny 19. století, Hippolyte Taine a přírodovědecká metoda, Humanistický dějepis umění první poloviny 20. století, Kritická teorie a nové dějiny umění, Modernismus a tradicionalismus v akademické reflexi, Neuroestetika a neuroarthistory.

Získané způsobilosti

Znalost vývoje teorie a metodologie dějepisu umění od zrodu disciplíny po současnost, schopnost formulovat a zdůvodnit vlastní metodologické a kritické stanovisko při řešení problematiky disertační práce.

Literatura

KROUPA, Jiří. Školy dějin umění: Metodologie dějin umění I. Brno, 2007. ISBN 978-80-210-4247-6.

Požadavky

Kritická esej o vybrané zahraniční publikaci významné z hlediska teorie a metodologie umění v rozsahu 10-20 normostran. Součástí bude přehled a analýza obsahu, zařazení do kontextu aktuální teoretické debaty a zhodnocení věcného obsahu a metodologické relevance studie. Pravidelné konzultace s vyučujícím.

Garant

doc. PhDr. Martin Horáček, Ph.D.