Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Brüssel I, IIbis - VO (MEP / BRU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MEP / BRU - Brüssel I, IIbis - VO, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Evropské mezinárodní právo soukromé (pojem, prameny)2. Evropský justiční prostor (vývoj práva EU k současné podobě spolupráce v civilních věcech)3. Nařízení Brusel I (osobní, věcná, místní, časová působnost; občanské a obchodní věci, mezinárodní pravomoc)4. Nařízení Brusel I (uznání a výkon cizích soudních rozhodnutí, vztah k jiným instrumentům)5. Nařízení Brusel IIbis (osobní, věcná, místní, časová působnost; manželské věci a věci rodičovské zodpovědnosti, mezinárodní pravomoc)6. Nařízení Brusel IIbis (uznání a výkon cizích soudních rozhodnutí, vztah k jiným instrumentům)Europäisches Internationales Privatrecht (Begriff, Quellen)Europäischer Justizraum (Entwicklung von EU-Recht zur heutigen Form der Zusammenarbeit in Zivilsachen)Brüssel-I-Verordnung (persönlicher, sachlicher, örtlicher, zeitlicher Anwendungsbereich, Zivil-und Handelssachen, internationale Zuständigkeit)Brüssel-I-Verordnung (Anerkennung und Vollstreckung ausländischer Urteile, Beziehung zu anderen Instrumenten)Verordnung Brüssel IIa (persönlicher, sachlicher, örtlicher, zeitlicher Anwendungsbereich, Ehesachen und Verfahren betreffend die elterliche Verantwortung, internationale Zuständigkeit)Verordnung Brüssel IIa (Anerkennung und Vollstreckung ausländischer Urteile, Beziehung zu anderen Instrumenten)

Získané způsobilosti

Studenti se budou dobře orientovat v evropské právní úpravě ve srovnání s řízením o platebním rozkazu v národních právech.

Literatura

RAUSCHER. Europäisches Zivilprozess- und Kollisionsrecht (in der aktuellen Bearbeitung, derzeit 4 Bände). KROPHOLLER, VON HEIN. Europäisches Zivilprozessrecht. 9. Aufl., 2011. GEIMER,SCHÜTZE. Europäisches Zivilverfahrensrecht. 3. Aufl., 2010. SCHLOSSER. EU-Zivilprozessrecht. 3. Aufl., 2009.

Požadavky

Pro získání kolokvia je nezbytná účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím, aktivní participace, plnění úkolů stanovených vedoucím a zpracování konkrétního případu. Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

Mgr. et Mgr. Lukáš Ryšavý