Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Law of Armed Conflict and Use of Force (MEP / ELAC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MEP / ELAC - Law of Armed Conflict and Use of Force, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Ius ad bellum a ius in bello. Vývoj zákazu použití síly (Společnost národů, Briand-Kellogovův pakt).2. Zákaz použití síly a hrozby silou a jeho aktuální výzvy.3. Výjimky ze zákazu použití síly (sebeobrana). Preemptivní a preventivní sebeobrana. Použití ozbrojené síly na ochranu vlastních státních příslušníků v cizině. Aktuální výzvy (humanitární intervence/R2P).4. OSN jako systém kolektivní bezpečnosti. Úloha a postavení Rady bezpečnosti.5. Oblastní dohody a orgány dle Kapitoly VIII. Charty OSN, jejich postavení a úlohy v oblasti mezinárodní bezpečnosti (AÚ, OAS, EÚ). Mezinárodní organizace kolektivní sebeobrany (NATO).6. Terorizmus. Sebeobrana proti terorizmu. Nestátní aktéři a použití sily.7. Pojem mezinárodního humanitárního práva (MHP). Historický vývoj, prameny MHP a jeho postavení současném mezinárodním právu. Subjekty MHP8. Pojem ozbrojeného konfliktu a jeho typy. Rozlišování mezinárodních a vnitrostátních ozbrojených konfliktů. Aktuální kvalifikační problémy (zmezinárodněné vnitrostátní konflikty, boj proti terorizmu aj.).9. Haagské právo. Pravidla regulující prostředky a metody vedení války.10. Ženevské právo. Pravidla ochrany obětí ozbrojených konfliktů (zraněných, nemocných, trosečníků, válečných zajatců a civilistů). Společná ustanovení Ženevských konvencí.11. Role MVČK (ICRC), vládních a nevládních humanitárních organizací. Implementace a aplikace MHP v ozbrojených silách.12. Komplementární povaha MHP a mezinárodního práva lidských práv. Aktuální otázky MHP: Privatizace válek. Současné trendy v MHP.

Získané způsobilosti

Ve výuce se očekává aktivní účast studentů, a to především formou práce s případovými studiemi a odbornou literaturou - v kurzu je kladen důraz nejen na získání, prohlubování a udržení základních vědomostí, práci s odborným textem a to prostřednictvím práce s aktualitami a neodbornou literaturou, nýbrž i na praktické dovednosti studentů (kritické čtení, prezentace). Absolvováním kurzu by mělo dojít k prohloubení těchto dovedností. Jelikož je předmět vyučován v anglickém jazyce, očekává se přínos v oblasti prohloubení jazykových znalostí.Tento předmět poskytuje studentům přehled nejen základních pojmů týkající se této oblasti práva, ale také o základních teoretických východiscích regulace použití síly v mezinárodních vztazích. Upevňuje také schopnosti identifikovat a taktéž analyzovat současné výzvy, se kterými se mezinárodní právo v této souvislosti potýká.

Literatura

Christine Gray. International Law and the Use of Force . Oxford University Press, 2008. Yoram Dinstein. The Conduct of Hostilities Under the Law of International Armed Conflict. Cambridge University Press, 2004.

Požadavky

Studenti jsou hodnocení na základě přihlédnutí k:- Účasti (12%)- Aktivitě na seminářích (11%)- Prezentaci (27%)- Závěrečné písemné zkoušce (50%)Detailní vysvětlení týkající se způsobu hodnocení a témata prezentací budou studentům sdělena na úvodním semináři a prostřednictvím elektronické nástěnky.

Garant

JUDr. Martin Faix, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Martin Faix, Ph.D.