Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evr.unij. prostor svobody, bezp. a práva (MEP / EUPSB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MEP / EUPSB - Evr.unij. prostor svobody, bezp. a práva, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah seminářů by měl tvořit tento okruh otázek:- Obecná charakteristika prostoru svobody, bezpečnosti a práva a jeho strukturální elementy. - Acquis Schengenu a jeho analýza. Podstata Schengenského mechanismu. - Schengenský informační systém. Integrace acquis Schengenu do komunitárního práva. Přehled nástrojů a opatření. - EU jako prostor bez vnitřních hranic. Evropské občanství, status rezidentů, postavení občanů z třetích států. - Společná azylová politika (Dublinské standarty). - Společná imigrační a vízová politika. - Soudní spolupráce v občanskoprávních věcech a komunitarizace spokromoprávní části třetího pilíře po Amsterodamu a další vývoj. - Organizace a fungování Europolu. - Soudní spolupráce ve věcech trestních. Vzájemná pomoc ve věcech trestních v rámci EU. Společné vyšetřovací týmy. - Eurojust a evropská soudní síť. - Unijní dimenze zvláštních forem spolupráce.

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti a dovednosti potřebné k ovládnutí této problematiky.

Literatura

Walker, Neil. Europ´s Area of Freedom, Security and Justice. Oxford University Press, Oxford, 2004. Šišková, N., Stehlík, V. Evropské právo I. Ústavní základy EU. Linde, Praha, 2007. Rozehnalová, N., Týč, V. Evropský justiční prostor. MU, Brno, 2003. Zwaan, J., Goudappel, F. Freedom, security and justice in The European Union. Asser Press, Hague, 2006. Pikna, B. Vnitřní bezpečnost a veřejný pořádek v evropském právu, 3. vydání. Linde, Praha, 2006.

Požadavky

Pro ukončení předmětu je nezbytná aktivní účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a úspěšné zvládnutí kolokvia.

Garant

doc. et doc. JUDr. Naděžda Šišková, Ph.D.