Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hospodářská soutěž v EU (MEP / HSEU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MEP / HSEU - Hospodářská soutěž v EU, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:Soutěžní právo obecně (předmět a účel soutěžního práva, soutěžní právo a ochrana veřejných a soukromých zájmů, rozlišení národního a komunitárního soutěžního práva)Základní pojmy (podnik, sdružení podniků, relevantní trh, formy dohod, dohody horizontální, vertikální, smíšené, příklady zakázaných dohod)Výjimky ze zákazu dohod, zneužití dominantního postavení (pravidlo de minimis, blokové výjimky, výjimky ex lege, dominantní postavení, formy zneužívání dominantního postavení)Aplikace soutěžního práva v oblasti antitrustuSpojování podniků (pojem spojení, spojení s komunitární dimenzí, posuzování spojení, řízení před Komisí, přezkum rozhodnutí Komise, zákaz uskutečňování spojení)Aplikace soutěžního práva v ČR (postavení a působnost ÚOHS, procesní pravidla pro aplikaci komunitárního soutěžního práva, soudní přezkum rozhodnutí ÚOHS)Témata seminářů:Soutěžní právo obecněZákladní pojmy soutěžního právaVýjimky ze zákazu dohod, zneužití dominantního postaveníAplikace soutěžního práva v oblasti antitrustuSpojování podnikůAplikace soutěžního práva v ČR

Získané způsobilosti

Studenti by si měli osvojit schopnost základního posouzení určitého jednání z hlediska soutěžního práva, navrhnout řešení v zájmu dosažení souladu a reagovat na právní úkony Komise, resp. ÚOHS.

Literatura

Tichý, L. a kol. Evropské právo. 3. vydání. C. H. Beck, Praha, 2006. Týč, V. Základy práva Evropské unie pro ekonomy. 5. aktualizované vydání. Linde, Praha, 2006. Wish, R. Competition Law. Fifth Edition. LexisNexis, London, 2003. Bellamy, C., Child, G. European Community Law of Competition. Sixth Edition. Sewet § Maxwell, London, 2008. Wils, W. Principles of European Antitrust Enforcement. Oxford: Hart Publishing, 2005.

Požadavky

Pro ukončení předmětu je nezbytná aktivní účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a úspěšné zvládnutí kolokvia.

Garant

JUDr. Michal Petr, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Michal Petr, Ph.D.